Robert Durst, 78, döms till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning, 21 år efter mordet på Susan Berman. Foto: EPA/TT

Robert Durst döms till livstid för mord

Uppdaterad
Publicerad

”Jag dödade alla så klart” – det är orden som blev Robert Dursts stora fall.

I torsdags dömdes den 78-åriga multimiljonären för mordet på sin bästa vän.

18 september dömdes multimiljonären Robert Durst för mord på sin vän Susan Berman. I torsdags meddelades domen som blir livstids fängelse utan möjlighet till frigivning, för 78-åringen.

Susan Berman hittades skjuten till döds i december 2000. Durst greps misstänkt för mordet i mars 2015, dagen innan det sista avsnittet av serien The Jinx skulle sändas.

Avslöjades i dokumentär

Robert Durst kom i kontakt med ett filmteam efter att ha uttryckt beundran för Andrew Jarecki, som regisserat spelfilmen All Good Things. Filmen handlar om försvinnandet av Dursts fru Kathleen och baseras på hans biografi. Jarecki bestämde sig för att följa Durst, vilket slutade i HBO-dokumentären The Jinx och kom att kretsa kring de många mordanklagelser som väckts kring Robert Durst.

I det sista avsnittet visas en scen där dokumentärfilmarna med dold mikrofon spelat in när Durst under ett toalettbesök, och i tro att mikrofonen är avstängd, bland annat sa ”vad i helvete gjorde jag?” och ”dödade alla så klart”. Händelsen har av åklagarsidan ansetts vara ett erkännande för flera mord.

Mystiska försvinnandet

Kathleen Durst försvann 1982. Enligt Robert Durst lämnades Kathleen av på en tågstation i New York, och har inte setts sedan dess. Som fru till en fastighetsmagnats barnbarn fick försvinnande stor medial uppmärksamhet, men hon har aldrig hittats och dödförklarades 2017.

Durst misstänks vara inblandad i hennes försvinnande. Åklagarsidan anser att Dursts motiv för mordet på Susan Berman var att röja undan henne, då hon ska ha gett Durst ett falskt alibi i samband med Kathleens försvinnande, något hon skulle vittna om dagen efter mordet.

Mordrättegången mot Durst inleddes i mars 2020. Den fick pausas på grund av coronapandemin, men återupptogs i maj.

Robert Durst har tidigare varit i rätten för mordet på sin granne. Han friades för mord men dömdes för att ha styckat kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.