Romregister debatteras i EU

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om Skånepolisens registrering av romer debatteras av EU-parlamentet i Strasbourg i eftermiddag.

”Den svenska polisens registrering är både olaglig och djupt kränkande. Den får mig att tänka på de allra mörkaste delarna av både svensk och europeisk historia, och därför ser jag fram emot dagens debatt och att vi förhoppningsvis kan komma vidare med utredningen om de förkastliga registren”, skriver svenska ledamoten Anna Hedh (S) i ett uttalande inför diskussionen.

I debatten deltar EU-kommissionens justitieansvariga, vicechefen Viviane Reding.

Polisens romregister

”Präktig rättsskandal”

”Polisens registerföring av romer är en stor präktig rättsskandal”, konstaterar parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP) i ett uttalande inför debatten, där hon vill ha besked av Reding om det blir en EU-utredning eller inte om polisregistret.

”EU finns till för att försvara medborgarnas och inte staters rättigheter, därför är det viktigt att EU-kommissionen verkligen tar den skriftliga fråga jag skickade in i september på allvar och utreder det inträffade”, skriver hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet