Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reaktionerna på Ron DeSantis kontroversiella lagar om vad som får och inte får ta plats i undervisningen.

Ron DeSantis utmanar Trump – vill stoppa ”woke-politik” i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Ron DeSantis målas ut som den främsta utmanaren till Donald Trump inför nästa års presidentval i USA. Nu försöker han vinna stöd genom att ta kampen mot politisk korrekthet i skolan.

Floridas guvernör Ron DeSantis utlyste nyligen ett krig mot vad han kallar för ”woke-politik”, alltså politik som utgår från att det finns en strukturell orättvisa i samhället som måste adresseras. Nyligen klubbades ett förbud mot undervisning i exempelvis historia och rasism som kan ge elever skuldkänslor över sitt kön eller sin etnicitet.

Lagstiftningen har fått stark kritik för att censurera utbildningen och en federal domare har kallat förbudet för ”dystopiskt”, rapporterar The Guardian. Förespråkare däremot ser lagen som ett sätt för föräldrar att återta kontroll över sina barns undervisning. En av dem är Jennifer Pippin, som har ett barn på en skola i Florida.

– Skolan ska inte undervisa eller ha böcker om exempelvis att afroamerikaner är förtryckta. Det är så viktigt eftersom alla ska behandlas lika, säger hon.

Omtvistade lagar ett mönster

Förra året uppmärksammades Ron DeSantis efter att en annan av hans kontroversiella lagar antagits. Den så kallade ”Don't say gay”-lagen förbjuder viss undervisning om sexuell läggning och könsidentitet och har kritiserats hårt för att vara vagt formulerad.

– Vi kommer att säkerställa att föräldrarna kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, sade guvernören i samband med att lagen skrevs under.

Kan bli president

Lagarna ses som försök att politisera identitets- och kulturfrågor inom skolan, något som gjort honom populär bland konservativa väljare i USA. Trots att han inte sagt att han ska kandidera till USA:s president har Ron DeSantis pekats ut som en av de stora utmanarna till Donald Trump, som tillkännagav sin kandidatur sent förra året.

Hör hur lärare och elever reagerar på Ron Desantis lagar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.