Foto: Pernilla Edholm/SVT

IS hemliga röst träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Khalifa reste till IS-ockuperat område. Där blev han terrororganisationens engelska röst bakom deras rekryteringsvideor.
SVT har träffat honom i fängelset där han sitter i norra Syrien.

Mohammed Khalifa är kanadensisk medborgare och reste till Syrien 2013 för att ansluta sig till Islamiska staten. Där blev 35-åringen den engelska rösten bakom otaliga rekryteringsvideor och radiosändningar från terrororganisationen.

En av de mest kända videorna, Flames of war, visar bland annat hur syriska fångar får gräva sina egna gravar och sedan blir avrättade. Till SVT säger Mohammed Khalifa att han själv inte deltog i scenerna. Istället tillbringade han all sin tid i studion.

– Vi skickade ut någon som fick filma avrättningarna. Sedan fick vi tillbaka filmen, säger Khalifa.

Khalifa vill inte berätta för SVT om han ångrar sig eller inte, men han har tidigare sagt att han inte gör det till The New York Times.

”Är en symbol”

Tidningen har låtit flera experter verifiera att det är Mohammed Khalifa som är rösten i videorna.

– Han är en symbol. De senaste fyra-fem åren har han varit IS röst som talar till den engelsktalande delen av världen, säger Amarnath Amarasingam, som forskar på radikalisering i Kanada.

Mohammed Khalifa föddes i Saudiarabien, men har rötter i Etiopien. Som barn flyttade han till Kanada och innan han anslöt sig till IS studerade han på universitet i Toronto.

Han berättar för The Times att han drogs till IS genom videor på Youtube. I Syrien tog han namnet Mohammed Abdullah Mohammed.

Khalifa greps i januari i år och säger till The Times att han inte haft kontakt med kanadensiska myndigheter. Kanada har tidigare uttryckt motvilja att ta tillbaka medborgare som anslutit sig till IS.

Skråmo gripen

Tidigare i veckan greps Michael Skråmo, den kanske mest profilerade IS-rekryteraren som rest från Sverige, i Syrien.

Han lockade andra att resa till Syrien, först genom sitt missionerande i Göteborg och senare från IS i Syrien. Där bedrev han propaganda och uppmanade också till terrorattentat i Sverige.

Michael Skråmo är norsk medborgare, men är född och uppvuxen i Göteborg.

Se när SVT:s Stina Blomgren träffar Mohammed Khalifa i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet