Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte minnas att jag upplevt en våg som i år” – Stefan Arens, överläkare i Tyskland om ökad spridning av RS-virus. Foto: AP

Våg av RS-virus orsakar ”katastrofläge” inom tysk barnsjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Tyska intensivvårdsläkare slår nu larm om akut platsbrist på många intensivvårdsavdelningar för barn. Orsaken är den mycket snabba spridningen av det fruktade RS-viruset.

– Situationen är så prekär att vi nu verkligen måste erkänna att barn dör på grund av att vi inte kan behandla dem, säger Michael Sasse, överläkare vid universitetssjukhuset i Hannover till nyhetsbyrån AP.

Tyska intensivvårdsorganisationen DIVI uppger att den säsongsbundna toppen för RS-epidemin i kombination med brist på specialistsjuksköterskor orsakat en ”katastrofal situation” på sjukhusen i landet. På lördagen efterlyste barnskyddsorganisationen Deutscher Kinderschutzbund extra resurser så att sjukhusen kan hantera smittfallen, rapporterar Deutsche Welle.

– Just nu är situationen mycket mer ansträngd än vad vi upplevt de senaste åren. Det kommer virusvågor i stort sett varje år men jag har aldrig någonsin upplevt en lika stor som den i år, säger barnläkaren Stefan Arens.

Flytta svårt sjuka barn

Dagligen tvingas läkare fatta svåra beslut om vilka barn som ska få tillgång till det begränsade antalet intensivvårdsplatser och vilka som inte ska få det. Det finns rapporter om hur man tvingats flytta barn med livshotande tillstånd till sjukhus i andra delar av Tyskland, rapporterar The Guardian.

För flertalet smittade blir RS-infektionen bara en vanlig förkylning, kännetecknad av segt snor. För riktigt små barn, ofta för tidigt födda, kan den dock orsaka livshotande andningssvårigheter.

Ett av skälen till att årets smittvåg blivit så kraftfull är coronapandemin. Många barn har tack vare restriktionerna aldrig utsatts för RS-smitta. Nu när restriktionerna lyfts och antalet sociala kontakter ökat, är antalet barn som saknar naturlig immunskydd mot viruset mångdubbelt större än vanligt. I Sverige, där restriktionerna inte var lika långtgående, kom en liknande smittvåg redan förra hösten.

Enligt DIVI fanns i veckan färre än 100 lediga intensivvårdsplatser för barn.

”Kommer bli värre”

– Om prognosen över smitta stämmer kommer läget bli betydligt mer akut under den närmaste veckan, säger Sebastian Brenner, chef över barnintensiven på sjukhuset i Dresden till tyska n-tv.

Han varnar för att en liknande situation hotar i exempelvis Frankrike och Schweiz. Även i Storbritannien och USA har antalet akutfall orsakade av RS-virus ökat de senaste veckorna. Och i Sverige har barnakuten i Uppsala höjt beredskapen, berättar överläkaren Maria Lundgren

I torsdags meddelade hälsominister Karl Lauterbach att Tyskland ändrar reglerna för att göra det enklare att förflytta sjuksköterskor till barnintensiver med personalbrist. Regeringen kommer också tillföra motsvarande 6,6 miljarder kronor till barnsjukvården de närmaste två åren.

  • RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.
  • Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.
  • Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård
  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta. För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.