Ledaren för det socialdemokratiska regeringspartiet i Rumänien, Liviu Dragnea gör som Trump och annonserar att man kommer flytta sin ambassad till Jerusalem. Foto: TT

Rumänien gör som USA – flyttar sin Israel-ambassad till Jerusalem

Publicerad

Rumänien gör som USA och inleder en flytt av sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det bekräftar ledaren för det socialdemokratiska regeringspartiet i Rumänien.
– Beslutet är fattat, säger Liviu Dragnea, till tv-kanalen Antena 3

Enligt Drangea, ledare för premiärminister Viorica Dancilas regeringsparti PSD, har man nu startat ”procedurerna med att se över flytten av ambassaden till Jerusalem”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Redan i december förra året kom uppgifter om att Rumänien var ett av de länder som tänkte göra som USA:s president Donald Trump, nämligen att flytta landets ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

128 länder fördömde Trumps beslut

När Trump annonserade sitt beslut i början av december 2017 motiverade han det hela med att det är något som måste göras. USA:s nya ambassad i Jerusalem ska komma att bli ”en magnifik hyllning till freden”, beskrev Trump som också erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Efter en omröstning i FN:s generalförsamling enades totalt 128 länder kring att fördöma USA:s beslut.

I januari sade vicepresidenten Mike Pence, under ett besök i Israel, att ambassadsflytten kommer att inledas 2019.

”Israel har rätt att etablera huvudstad”

Rumänien väntas bli det första landet i EU att flytta sin ambassad till Jerusalem. PSD-ledaren Liviu Drangea menar att det har ett ”enormt symboliskt värde” och att det kan bli ”väldigt värdefullt för den amerikanska administrationen”, rapporterar AFP. Han tror även att Rumänien kan komma att dra stor nytta av att ha sin administration i Jerusalem.

– Det här är också ett pragmatiskt förhållningssätt. Precis som alla länder, har Israel rätt att etablera sin huvudstad där de vill, sade Drangea.

Kritiker har framfört oro för att denna typ av initiativ ska leda till ytterligare splittring, eftersom även palestinierna betraktar Jerusalem som sin huvudstad.

Beskedet om att Rumänien vill flytta sin ambassad till Jerusalem kommer samtidigt som Israel i dagarna firar 70 år som nation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer