Foto: Ap

Runt 1.500 svenska turister på Kos

Publicerad

1.500 svenska turister uppges befinna sig på den jordbävningsdrabbade ön Kos. Öns flygplats stängdes först men nu har den öppnats igen, skriver nyhetsbyrån TT. Planerade flyg till Kos kommer inte heller att ställas in, säger Swedavia.Minst 1.500 svenska turister uppges befinna sig på den jordbävningsdrabbade ön Kos. Öns flygplats stängdes först men nu har den öppnats igen, skriver TT. Planerade flyg till Kos kommer inte heller att ställas in, säger Swedavia.

LÄS MER: Gör så här om du är i området

Flygplatsen på Kos har öppnat efter att tidigare varit stängd, enligt Ving.

Swedavia meddelar att de planerade flygningarna till Kos inte kommer att bli inställda. I stället är fredagsmorgonens flygningar till ön försenade.

– Flygningen som skulle ha avgått klockan 06.10 avgår klockan 08.10 och planet som skulle ha lyft 07.10 har ny tid 10.25, säger Anders Porelius på Swedavias presstjänst till TT.

Kraftigt skalv i natt

Flera tusen svenskar befinner sig just nu i områden som har drabbats av nattens jordskalv i Medelhavet. Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, cirka 16 kilometer öster om den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Det var sydväst om de turkiska turistorterna Marmaris, Bodrum och Datca, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Två döda i kraftigt skalv i turistområde

Ön Kos verkar ha dabbats hårdast och minst två personer har omkommit, enligt öns borgmästare George Kyritsis. 

Förödelsen är omfattande

Julia Robatian, som arbetar för researrangören Apollo på Kos, har tillsammans med sin kollega åkt runt på ön under morgonen för att besöka olika hotell. Förödelsen runt omkring i staden är omfattande. Det är hus som fallit ihop, tak som rasat in och skyltfönster där glaset har spruckit. 

– Alla är väldigt omskakade, det var ett kraftigt skalv. Det kan komma ett efterskalv så vi väntar fortfarande på mer information om det. Än så länge har det bara varit små skalv, säger Julia Robatian till TT.

Kos har nu börjat vakna och människor är på väg till jobbet och polisen är på plats och dirigerar om trafik. 

– Vi fick information om att alla skulle vara ute efter skalvet. Det är väldigt många som har sovit ute i natt längs vägarna och de har fått solstolar och sovsäckar som de antingen fått från hotellen eller tagit med sig hemifrån, säger Julia Robatian.

Många svenska turister drabbade

Researrangören Ving uppger att de har 143 svenskar på Kos och 2417 svenskar på Rhodos. De har även 33 svenska resenärer i Marmaris och 184 i Bodrum. TUI har 700 svenskar på Kos, 300 på Marmaris och runt 2600 på Rhodos.

LÄS MER: Svenska turisten: ”Kändes som hela världen skakade”

Researrangören Apollo uppger att de har cirka 1800 nordiska turister på Kos, varav 670 är svenskar. På Rhodos har de betydligt fler, 4400 nordiska resenärer, varav 1300 är svenska. 

– Vi har varit i kontakt med alla våra hotell och har inte fått några rapporter om någon som är skadad, Inga hotell är heller skadade, säger Apollos presschef Ann-Sofie Olsson.

Trots att det har varit mycket oro så har allting gått bra, tillägger Ann-Sofie Olsson. 

– De är ju skakade naturligtvis, det är obehagligt. Några har hört av sig på vår servicetelefon, men vi har personal på plats som hjälper till. På vissa hotell har man evakuerat sina gäster. Men många har fått komma tillbaka in igen, när myndigheterna gett hotellet order om att man får göra det, säger hon.

LÄS MER: TV: Övervakningskamera fångade skalvet på film

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet