Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se elbilsägaren Martin Kreutz visa upp sin pickup i klippet. Foto: SVT

Rusning efter eldrivna pickups i USA

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska bilföretag är tagna på sängen av det oväntade stora intresset för eldrivna pickups. USA:s mest köpta fordon genom tiderna ska gå från att vara bensinslukare till eldriven. 2035 kommer bland annat General Morors sluta tillverka bensinbilar.

Hundratusentals amerikaner står på vänstelistor. En ny statlig subvention på nästan 80 000 kronor till den som köper en elbil är en del av förklaringen till framgången.

Men den nyblivna ägaren Martin Kreutz i Charleston, South Carolina förklarar för SVT:s utsända att batteriet ger många funktioner som passar in i den amerikanska livsstilen. Vid strömavbrott kan bilens batteri förse hans villa med el och värme upp till fem dygn.

– Det gör mig självförsörjande. Jag har tre barn och ett kylskåp fullt av mat. Jag vill inte förlora det.

Nätet är fullt av exempel på uppfinningsrika sätt att använda bilens batterier, alltifrån att ladda verktyg till att driva kylskåp, tv-apparater och utegrillar.

”Klimatsatsningen en del av subventionerna”

Subventionerna trädde i kraft vid årsskiftet och är en del av massiva statliga klimatsubventioner Inflation Reduction Act som antogs av den amerikanska kongressen i somras.

369 miljarder dollar ska gå till att subventionera köp av elbilar, solceller och värmepumpar, men också stötta investeringar i ny kärnkraft och grön vätgas.

Enligt amerikanska regeringen kommer det gröna stödpaketet att minska USA:s klimatutsläpp med 40 procent till 2030 räknat från 2005 års nivåer.

Nya siffror från Pew Research Institutet visar att 69 procent av alla amerikaner stödjer president Bidens mål att USA:s utsläpp ska ner till nettonoll 2050.

Mer extremväder i USA

Det tilltagande extremvädret i landet med stora mänskliga och materiella kostnader är ett allt större samtalsämne.

Förra året orsakade extremvädret i USA skador för 165 miljarder dollar enligt nya siffror från NOAA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.