Rymdkapsel med asteroidstoft har nått jorden

Uppdaterad
Publicerad

En japansk rymdkapsel med stoft från en asteroid har slagit ned på jorden. Nu hoppas forskare att prover från den avlägsna asteroiden Ryugo kan ge ledtrådar till solsystemets ursprung och livets uppkomst på vår planet, rapporterar The Guardian.

Rymdkapseln med den värdefulla lasten slog ned i södra Australien sent på lördagskvällen svensk tid. Då hade den färdats omkring 220 000 kilometer – och hunnit förvandlas till ett eldklot när den trängde igenom atmosfären på cirka 120 kilometers höjd.

”Vi har hittat kapseln tillsammans med fallskärmen. Wow!”, skriver Japans myndighet för rymdfart i ett Twitter-inlägg sent på lördagskvällen.

Proverna från asteroiden Ryugo, belägen drygt 300 miljoner kilometer från jorden, samlades in av den obemannade japanska rymdsonden Hayabusa2 för över ett år sedan.

Väger inte mer än 0,1 gram

Men det var först i lördags, japansk tid, som rymdkapseln påbörjade sin resa till jorden från drygt 220 000 kilometers höjd.

Lasten – som inte väger mer än 0,1 gram – är historisk då det är första gången som forskare ges möjlighet att analysera rymdstoft som hämtats under ytan på en asteroid.

Trevor Ireland, rymdexpert vid Australian National University, befann sig i södra Australien för att se kapseln slå ned. Han tror att proverna från asteroiden kommer att påminna om meteoriten som slog ned i Murchison i Australien för mer än 50 år sedan.

– Murchison-meteoriten öppnade en kunskapsdörr till organiska ämnens ursprung på jorden eftersom den innehöll såväl aminosyror som rikligt med vatten, säger Trevor Ireland till The Guardian.

Ledtrådar till liv på jorden

Enligt Ireland kommer forskare att undersöka om asteroiden Ryugo kan vara en källa till att det skapades organiska ämnen och vatten på jorden när solsystemet formades.

Hoppet om att hitta ledtrådar till livets uppkomst på jorden har även förstärkts av att proverna tagits under asteroidens yta. Därmed kan värdefull data ha skyddats från miljontals år av rymdstrålning och andra miljöfaktorer.

För Hayabysa2 väntar nu ett nytt uppdrag. Rymdsonden har ställt om koordinaterna mot asteroiden 1998KY26 – en resa som väntas ta tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.