Förbipasserande bevittnar förödelsen efter en av Rysslands attacker på nyårsafton. Foto: Oleg Petrasyuk/TT

Minst en död efter första ryska attacken för året

Publicerad

Bara en halvtimme in på det nya året angrep Ryssland återigen den ukrainska huvudstaden Kiev. Det första robotanfallet 2023 ska ha träffat två distrikt i staden och lämnat minst en person död.

”Ingen i världen kommer att förlåta er för detta”, skriver Volodymyr Zelenskyj i en kommentar.

Enligt Ukrainas flygvapen ska landets luftförsvar ha skjutit ner totalt 45 drönare under nyårsnatten. 13 av dem uppges ha skjutits ner på nyårsafton, och resterande efter tolvslaget. På en av drönarna stod det ”gott nytt år” skrivet på ryska, enligt ukrainska myndigheter.

Drönarproduktioner målet enligt Ryssland

Ryssland uppger att attackerna var riktade mot landets drönarproduktionsanläggningar, rapporterar The Guardian, och att man i och med dessa nu har minskat Ukrainas möjlighet att genomföra ”terrorattacker” mot Ryssland.

Ukraina har ännu inte kommenterat de ryska påståendena, men i ett inlägg på Twitter skriver president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare, Mykhailo Podolyak, att attacken talar för ”ytterligare en förändring i krigföringen”, att Ryssland inte har några militära mål längre och att de ”försöker döda så många civila som möjligt”.

I Kiev ska minst en person ha dödats. Även i Cherson och Zaporizjzja har två civila dödsfall rapporterats. Totalt ska ett 50-tal personer ha skadats under nyårsnatten.

Zelenskyj: Kommer inte förlåta

I ett uttalande tidigt under nyårsaftonskvällen skrev president Volodymyr Zelenskyj: ”Flera vågor av robotattacker på nyårsafton. Robotar mot människor... Ingen i världen kommer att förlåta er för detta. Ukraina kommer inte att förlåta”.

I ett tal underströk presidenten även att ukrainarna kommer fortsätta att strida till dess att man vunnit kriget.

– Vi kämpar och fortsättar att kämpa. Vi strider som ett lag – hela landet, alla våra regioner. Jag beundrar er alla. Jag vill tacka varje oövervinnerlig region i Ukraina.

”Vidrig vana hos vår granne”

Presidenthustrun Olena Zelenska uttryckte också sin upprördhet efter nyårsnattens attacker mot huvudstaden. I ett inlägg på Twitter skriver hon: ”Att förstöra andras liv är en vidrig vana hos våra grannar. Men vi kommer att hålla ut och bli ännu starkare – trots allt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.