Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brand på rysk gasterminal – se bilderna som guvernören delat på telegram från branden. Foto: HANDOUT

Rysk gasterminal i brand vid Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

En brand har brutit ut vid en gasterminal i den ryska hamnen Ust-Luga vid Östersjön, uppger guvernören för regionen. Producenten Novatek säger att branden orsakats av ”extern påverkan”. Källor inom Ukrainas säkerhetstjänst bekräftar för flera ukrainska medier att de står bakom attacken.

Terminalen, som ligger omkring 130 kilometer sydväst om Sankt Petersburg vid Finska viken och nära den estniska gränsen, drivs av ryska naturgasproducenten Novatek.

”Inga skadade till följd av en brand vid Novateks terminal i hamnen i Ust-Luga. Personal evakuerades”, skriver regionale guvernören Aleksandr Drozdenko på meddelandeappen Telegram tidigt på söndagen.

Kriget i Ukraina

Arbetet avbrutit

Fortsatt under söndagsförmiddagen brann det på platsen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass.

Allt arbete vid terminalen har avbrutits, rapporterar internationella medier.

Statlig och lokal räddningstjänst var inblandade i släckningsarbetet, enligt guvernören, som också delat ett videoklipp som visar en kraftig brand.

Källor: Ukraina ligger bakom

Aleksandr Drozdenko nämner inte orsaken till branden, men flera ryska medier rapporterar om att drönare setts i området innan branden. I sociala medier utpekas drönarna som ukrainska, vilket i så fall kan innebära att de färdats över 100 landmil.

För flera ukrainska medier, däribland Suspilne och RBC, bekräftar källor inom Ukrainas säkerhetstjänst att det är deras drönare som ligger bakom attacken.

Novatek uppger att branden är resultatet av ”extern påverkan”.

En huvudhamn

Anläggningen bearbetar flytande gas till bland annat jetbränsle, brännolja och andra petroleumprodukter, enligt Novateks hemsida.

Ust-Luga är en av Rysslands två huvudhamnar i Östersjön som används för energiexport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet