Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reportern berätta om överfallet. ”De hotade att kapa ett finger”. Foto: EBU

Rysk journalist överfallen i Tjetjenien

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska undersökande journalisten Jelena Milasjina har överfallits och misshandlats grovt i den ryska republiken Tjetjenien. Advokaten Aleksander Nemov utsattes också för misshandel. De har båda förts till sjukhus.

De två kom på tisdagen till Tjetjenien för att bevaka rättegången mot en regimkritiker. Strax utanför flygplatsen stoppades deras bil av maskerade angripare som överföll dem med påkar och även förstörde deras utrustning.

Milasjinas arbetsgivare, den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, uppger att hon fick skallskador och flera fingrar brutna. Nemov fick ett djupt skärsår i benet.

På onsdagen har Milasjina flyttats till ett sjukhus i Moskva, rapporterar Reuters.

Utsatts tidigare

Milasjina har länge rapporterat om brott mot de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien, och har utsatts för hot och tidigare attacker. 2020 misshandlades hon av en grupp människor i en hotellobby och förra året lämnade hon tillfälligt Ryssland efter att ha hotats av tjetjenska myndigheter.

Hon belönades 2013 av det amerikanska utrikesdepartementet för sin rapportering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.