Arkadij Babtjenko. Foto: TT

Rysk journalist uppgavs skjuten i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regimkritiska journalisten och författaren Arkadij Babtjenko uppgavs ha skjutits till döds under tisdagskvällen i Kiev i Ukraina, enligt medieuppgifter.

OBS: När denna text skrevs uppgavs Arkadij Babtjenko ha skjutits till döds, något som senare visat sig inte stämma. SVT Nyheter väljer att låta texten stå kvar i huvudsak oförändrad, för senare rapportering läs mer här.

Arkadij Babtjenko ska ha blivit skjuten i ryggen i sitt hem. Enligt polisen ska hans fru ha hittat honom blödandes i lägenheten varpå hon ringde ambulans, rapporterar AP. Babtjenko avled på väg till sjukhuset.

Babtjenko var en av Rysslands mest kända krigskorrespondenter. Han rapporterade kritiskt om Rysslands regering och president Vladimir Putin. Han var bland annat kritisk mot Rysslands agerande på Krim-halvön. Han lämnade Ryssland 2017 då han började få hot och var rädd att bli fängslad, skriver AP.

Fick Tucholskypriset 2015

Som 18-årig värnpliktig skickades Babtjenko till kriget i Tjetjenien. Hans erfarenheter resulterade senare i boken Krigets färger, som hyllats av litteraturkritiker i flera länder. 2015 tilldelades han Tucholskypriset av den ideella föreningen Svenska Pen.

Den ukrainska polisen misstänker att hans död är kopplad till hans journalistiska arbete, skriver polisen i ett pressmeddelande, enligt Meduza.

Senast en journalist dödades i Ukraina var 2016. Då var det den ukrainsk-belarusiske journalisten Pavel Sheremet som dog av en bilbomb.

Arkadij Babtjenko blev 41 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.