Ryska experter vid vraket av passagerarplanet som störtade i Sinaiöknen i Egypten. Foto: AP/TT

IS verkar haft kontakt med någon på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland medger för första gången att en terroristattack kan ha legat bakom flygplanskraschen i Egypten den 31 oktober.

– Möjligheten av en terrorhandling finns naturligtvis där som orsaken till vad som hände, säger premiärminister Dmitrij Medvedev i en intervju med den statliga tidningen Rossijskaja Gazeta.

Ryska företrädare har inte velat skylla kraschen på terrorister, även om president Vladimir Putin i fredags ställde in alla flygningar till Egypten som en säkerhetsåtgärd.

Flygkraschen i Egypten

Uppgifter om bomb

Nya bevis i utredningen antyder att någon kan ha hjälpt till att föra ombord en sprängladdning på planet, säger flygsäkerhetstjänstemän till ABC News. En person som jobbat med ramperna på flygplatsen kan ha rekryterats av extremiströrelsen Islamiska staten (IS).

– IS kan ha dragit slutsatsen att det bästa sättet att ta sig igenom säkerhetskontroller inte är att gå igenom dem utan att gå runt dem med hjälp av någon på insidan, säger republikanen Adam Schiff till ABC News.

Amerikanska myndigheter säger att IS avlyssnats före och efter kraschen och att extremisterna verkar ha varit i kontakt med någon på flygplatsen.

Nobbar FBI-hjälp

Varken Ryssland eller Egypten har accepterat amerikanska FBI:s erbjudande om hjälp med utredningen av flygkraschen, uppger Reuter. FBI har erbjudit hjälp med både undersökningar av platsen där flygplanet kraschade och andra typer av hjälp, enligt FBI-talesmannen Joshua Campbell. Men både Ryssland och Egypten tackade nej.

224 människor dog

224 människor omkom när Metrojets Airbus A321 störtade i Sinai. Upprorsrörelser bekämpar egyptiska regeringsstyrkor i området. Det har också en lång gräns till Israel som har ett omfattande underrättelsenätverk där.

Israels försvarsminister Moshe Yaalon säger att flygplanskraschen med ”stor sannolikhet” var resultatet av en attack.

– Jag skulle bli förvånad om det visade sig att det inte var en attack, säger Yaalon.

Islamiska staten säger att man ligger bakom flygkraschen men har inte sagt hur man fick planet att störta. USA och Storbritannien, liksom många internationella experter, tror att en bomb kan ha exploderat ombord. Egyptiska utredare säger att det ännu inte finns några bevis för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet