Rysk och kinesisk ilska mot USA

Publicerad

Både Ryssland och Kina kräver att USA drar tillbaka de nya sanktioner som riktats mot Peking. Om Washington inte lyssnar kommer det att bli ”konsekvenser”, varnar Kina.

– De amerikanska åtgärderna innebär ett allvarligt brott mot grundläggande principer för internationella relationer och har allvarligt skadat relationerna mellan de båda länderna (USA och Kina) och dess militärer, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang vid en presskonferens.

Om USA inte omedelbart slopar sanktionerna efter Kinas vapenköp från Ryssland kommer det bli ”konsekvenser”, tillägger Geng Shuang, utan att gå in på detaljer.

– Det här är ojust och oärlig konkurrens, som går mot den internationella handelns alla principer för att tränga ut de amerikanska tillverkarnas största konkurrenter från marknaden, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Han sade att aktionen var ett nytt slag mot Rysslands relationer med USA, men kunde inte säga om, eller hur, Moskva skulle svara på ”Washingtons fortsätta sanktions-hysteri”.

Det amerikanska utrikesdepartementet meddelade på torsdagen att man inför sanktioner mot inköpsenheten EDD inom det kinesiska försvaret, samt dess chef. Anledningen är att Kina nyligen köpte 10 stridsflyg av typen Suchoj Su-35 och utrustning till luftvärnssystemet S-400 från Ryssland. USA anser att affären bryter mot de sanktioner som Washington införde 2017 mot Rysslands största vapenexportör Rosoboronexport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer