Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryska pensionären om hur han uttrycker sin protest mot kriget i form av konst. Foto: Reuters

Rysk pensionär, 84, tar avstånd från kriget med väggmålningar

Publicerad

I över 20 år har den ryska pensionären Vladimir Ovtjinnikov gjort väggmålningar i ryska staden Borovsk. De flesta av hans väggmålningar skildrar förtryck under Stalins tid. Numera handlar hans konst istället om kriget i Ukraina.

Hans första protestmålning var en flicka i blågula kläder med bomber som faller över henne. Ovanför skrev han med stora bokstäver ”sluta”.

– Polisen sa att den målningen misskrediterar den ryska armén, säger Ovtjinnikov till Reuters.

Han fick böter på motsvarande 5 500 svenska kronor och ”flickan” målades över. Trots det fortsatte Vladimir Ovtjinnikov att måla på väggarna runt om i Borovsk – en stad med 12 000 invånare. Alla hans målningar försvinner från gatorna.

84-årige målarens familj var offer för förtryck under Sovjettiden. Hans farfar sköts ihjäl av bolsjevikerna år 1919 och hans far var politisk fånge 1937.

– Politisk repression, att man försöker sudda bort det historiska minnet – det är samma som nu händer i Ukraina, säger Ovtjinnikov.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.