Yahoo-högkvarteret i Sunnyvale, Kalifornien, USA. Foto: TT

Ryska spioner åtalas för hackade Yahoo-konton

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer, varav två pekas ut som agenter för den ryska säkerhetstjänsten FSB, kommer att åtalas i USA för ett massivt dataintrång mot den amerikanska it-jätten Yahoo. Åtalet är det första i sitt slag mot ryska statstjänstemän.

Hackerattacken handlar om känsliga uppgifter – namn, e-postadresser, telefonnummer, personnummer och lösenord – över 500 miljoner användare, som stals 2014, rapporterar BBC.

Enligt en polistjänsteman på det amerikanska justitiedepartementet med insikt i ärendet kommer åtal att väckas mot fyra personer. Två av dem är kriminella hackare, de andra två ska tillhöra FSB. Enligt åklagaren ska de också ha arbetat på uppdrag av FSB.

Efterspanad it-brottsling

En av de anklagade hackarna sitter häktad i Kanada, den andra finns med på en lista över FBI's mest eftersökta it-brottslingar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hackerattacken ska ha varit ämnad att komma åt uppgifter över ryska och amerikanska statstjänstemän, ryska journalister anställda inom finanssektorn.

– Vi tillåter inte att individer, grupper nationer eller en kombination av dessa att villkora integriteten för våra medborgare, våra företags ekonomiska intressen, eller vårt lands säkerhet, säger biträdande justitieminister Mary McCord i ett uttalande.

En miljard konton hackade

USA saknar utlämningsavtal med Ryssland, men McCord hoppas på att landet ska samarbeta i åtalet.

Yahoo utsattes under åren 2013-2014 för två hackerattacker, med resultatet att uppgifter över mer än en miljard användare kom på vift. Angreppen innebär att Yahoo fallit offer för två av de största dataläckorna genom historien.

Åtalet kommer månader efter att USA pekar ut Ryssland som ansvarigt för dataintrång riktat mot det demokratiska partiets nationalkommitté (DNC).

Enligt McCord finner åtalet inget samband mellan hackerattackerna mot Yahoo och angreppen mot (DNC) förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.