Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den ryska soldaten Misha berätta hur ockupationsmakten förebereder sig inför den stundande offensiven. Foto: Telegram

Rysk soldat om våroffensiven: ”Anfallarna kommer att förintas”

Uppdaterad
Publicerad

Drönarpilotens konto på Telegram erbjuder 10 000 följare dagliga uppdateringar från frontlinjen i Ukraina – från ett ryskt perspektiv. SVT har följt kontot sedan november 2022.

Mannen bakom kontot heter Michail Lutjin och har gått med på att bli intervjuad av SVT Nyheter.

Drönarpiloten Lutjin svarar snabbt när SVT Nyheter ställer frågan i hans Telegramkanal om han kan tänka sig att bli intervjuad.

– Varför vill ni intervjua mig? Ni är ju fienden.

Kriget i Ukraina

Det är mycket svårt att få kontakt med ryska soldater och vi vill veta hur han ser på det pågående anfallskriget mot Ukraina och den stundande våroffensiven.

Opinionsundersökningar visar att de flesta ryssar stödjer kriget, men det är svårt att veta hur de ryska soldaterna ser på invasionen eftersom få vill bli intervjuade. Men, det dröjer inte många minuter innan Lutjin bestämmer sig.

Svär sig fri från allt ansvar

Han är 34 år, född i staden Kaluga i centrala Ryssland och har de senaste åren bott i Moskva. Förra året reste han till de ockuperade områdena i Ukraina för att, som han själv säger, försvara sitt hemland.

Lutjins världsbild är en spegling av vad den ryska staten förmedlar till sina medborgare. Han tillhör majoriteten som ser på statliga nyhetskanaler och inte tar del av oberoende informationskällor. Enligt Lutjin handlar kriget i Ukarina om Rysslands överlevnad. Och allt som pågår är allas fel, förutom Rysslands.

Ser du ditt ansvar i det faktum att civila dör i Ukraina?

– Nej. Det är ett ansvar som helt och hållet ligger på Ukrainas väpnade styrkor och Ukrainas regering, säger Lutjin.

Spår våroffensiv inom två månader

Den ryske soldaten menar att kriget är på väg in i en ny fas. Enligt honom drar den stundande våroffensiven igång inom två månader.

– Anfallarna kommer att förintas och efter det ska vi anfalla. Jag tror att det kommer att vara början till ett slut för Ukraina som stat och för kriget i sin helhet, säger han.

Att de ryska försvarslinjerna är förberedda på anfall bekräftas av både satellitbilder och experter. Hör överstelöjnant Peter Lidén förklarar hindren de ukrainska styrkorna kan komma att möta i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De ryska försvarslinjerna är förberedda på anfall. Överstelöjnant Peter Lidén förklarar hindren de ukrainska styrkorna kan komma att möta. Foto: SVT/TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet