Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blev verkligen Norge och Litauen ”paralyserade” av de ryska hackerattackerna? Experten förklarar i videon. Foto: SVT/Pexels/Faksimil

Ryska hackerattacker mot en rad länder – men gör de någon verklig skada?

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier jublar en rad mestadels anonyma användare över att de senaste dagarnas ryska hackerangrepp ska ha varit ”den största attacken i historien”, att ”ryska Killnet paralyserade Litauen” och tog ner ”tusentals sajter”.

Både Litauen och Norge har drabbats av dataangrepp av en rysk hackergrupp.

– Orsaken ligger i det politiska landskapet, att Sverige och Finland har kommit överens med Nato och det skall Norge straffas för, Jens Stoltenberg är norrman och etiketten för Nato, sade tidigare Audun Jøsang, professor i informationssäkerhet vid Oslo universitet.

Ryska ambassaden i Norge skriver på sin Facebooksida att man anser det ”olämpligt” att kommentera oidentifierade personers agerande och att man inte har med attackerna att göra.

Men är attackerna lika stora och paralyserande som vissa konton på sociala medier har försökt påstå?

Alp Toker är grundare av den globala nätövervakaren Netblocks.

I videon ovan förklarar han vilken effekt attackerna har haft – och vilket primära mål de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.