En förare står bredvid konvojen med ryska hjälpsändningar som har parkerat nära gränsstationen vid Donetsk, mellan Ukraina och Ryssland. Foto: TT

Ryska hjälpsändningen i Ukraina

Publicerad

En första rysk lastbil med nödhjälp till östra Ukraina har passerat den ryska kontrollen intill den ukrainska gränsen, uppger ögonvittnen.

Lastbilen ingår i den konvoj om cirka 260 lastbilar som under en vecka varit fast vid gränsen. Ukraina oroade sig för att fordonen skulle användas för att förse pro-ryska separatister med materiel. Efter inspektion från Internationella Röda Korset (ICRC) har konvojen dock fått säkerhetsgarantier och hjälpinsatsen kan påbörjas.

– Kiev har gett våra anställda säkerhetsgarantier, så långt det är möjligt i denna situation, säger Galina Balzamova som är talesperson för ICRC, enligt Interfax.

Moskva har hela tiden framhållit att räddningsinsatsen är humanitär, och tänkt som hjälp till civila som hamnat i konflikten.

Ska diskutera nedtrappning

Om fem dagar kommer högt uppsatta ledare från Ryssland, Ukraina och EU mötas i Vitrysslands huvudstad Minsk med siktet inställt på nedtrappning av konflikten i Ukraina, säger talmannen i det ryska parlamentet enligt den statliga nyhetsbyrån Ria.

Ledare från Vitryssland och Kazakstan kommer också att delta i mötet den 26 augusti.

Samtidigt kommer uppgifter om att Ukrainas ekonomiminister Pavlo Sjeremeta erbjudit sig att avgå. Han uppges vara frustrerad över att det är så svårt att genomföra ekonomiska reformer i det konflikthärjade landet. På sin Facebook-sida skriver Sjeremeta att han inte längre vill ”kämpa mot gårdagens system”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer