Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man säga om de ryska kvinnorna som syns på Tiktok – och ligger det någon sanning bakom det som de säger? Foto: SVT/Faksimil

Ryska influencers visar upp välsorterade affärer: Titta – sanktionerna funkar inte!

Uppdaterad
Publicerad

”Hello guys!” En ung rysk kvinna välkomnar tittarna på Tiktok, och bjuder på en guidad rundtur i ett ryskt köpcentrum, med noggranna inzoomningar på västerländska varumärken som Armani, Hugo Boss och Lacoste. Efter ett tag försvinner hon bakom kameran, och passar på att hojta: ”Sanktioner fungerar inte!”

Tidigare har SVT kartlagt kvinnliga kinesiska influencers som på Tiktok blandar lättsamma språklektioner och kultur med mer tydligt politiskt innehåll riktat mot användare i väst.

Samma ungefärliga upplägg syns i ett stort antal ryska videor på Tiktok, som i många fall har tiotusentals eller hundratusentals visningar.

”Ett desinformationskrig”

Unga kvinnor visar runt följarna i ryska köpcentrum och i välsorterade matbutiker. Ibland handlar det om att visa hur en ”vanlig” rysk butik ser ut, eller att lära ut ryska ord för livsmedelsprodukter som återfinns på hyllorna.

Ibland är ambitionen mer tydligt uttryckt: Att demonstrera att västs sanktioner mot Ryssland på grund av Ukrainakriget ”inte har haft någon effekt”, ackompanjerat av hashtags som #russiansanctions.

– Det är ett informations- och desinformationskrig, därför är den psykologiska faktorn väldigt viktig, säger SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström efter att han har fått titta på videoklippen.

Vad kan man säga om de ryska kvinnorna som syns på Tiktok – och ligger det någon sanning bakom det som de säger?

I videon ovan kan du se några av videorna, och höra Bert Sundströms förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.