Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tränar ryska barn för krig under det militärpatriotiska lägret ”Spetznaz-barn”. Foto: Expressen

Ryska Röda korset deltar i Putins barnläger

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Röda korset deltar i militärpatriotiska barnläger. Det visar en granskning i Expressen och flera internationella medier. Nu ökar pressen på internationella Röda korset att utesluta den ryska grenen.

Tidigare har Expressen, The Guardian, Der Spiegel, Yle och flera andra mediehus gemensamt rapporterat om hur ryska Röda korset har nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

Nu avslöjar man att ryska Röda korsets personal lär ut första hjälpen och sjukvård vid militärpatriotiska träningsläger, där barn och ungdomar även tränas i närstrid och att använda vapen.

Kriget i Ukraina

Dessutom har ryska Röda korset nyligen skrivit under ett samarbetsavtal med ett barnläger, Artek, på den ryskockuperade Krimhalvön. Sedan i fjol är Arteks direktör Konstantin Fedorenko satt under sanktioner av EU, Storbritannien och USA för inblandning i bortförandet av ukrainska barn.

Internationella röda korset: ”Vi tar det på stort allvar”

I ett uttalande skriver Internationella röda kors-federationen (IFRC) att de tar uppgifterna på största allvar och utreder dem internt.

”Vi förstår att rapporteringen kan orsaka oro och frågor som kan påverka tilliten till Internationella röda kors-rörelsen, och på lång sikt vår förmåga att hjälpa personer i utsatthet”, skriver IFRC i ett pressmeddelande.

– Från Svenska Röda Korset kommer vi att ta vårt ansvar som del av rödakorsrörelsen för att säkerställa att dessa uppgifter tas på allvar och ageras på i enlighet med våra rutiner, säger Maude Fröberg, pressekreterare för Svenska röda korset.

UD: Förväntar oss snabba åtgärder

En av Röda korsets grundläggande principer är neutralitet och att aldrig blanda sig i ”politiska, ideologiska, religiösa eller nationella konflikter”.

”Vi förväntar oss att IFRC vidtar snabba åtgärder i enlighet med dess stadgar, vilket inkluderar åtgärder som avstängning eller uteslutning”, säger Utrikesdepartementet i en kommentar till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet