Den ryska testanläggningen i byn Nyonoksa ligger nära bostadshus – fem ingenjörer dog i explosionen Foto: Sergei Yakovlev, AP. TT

Ryska strålningsstationer tystnade efter mystiska explosionen

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland har fyra stationer som mäter strålning i atmosfären blivit påfallande tysta. Det efter den mystiska explosionen på en rysk militär testanläggning i början på månaden, som har utlöst spekulation och oro i och utanför landet.
Rysslands svar: Ni har inte med saken att göra.

När minst fem kärningenjörer dödades i en explosion i Vita havet – enligt ryska tjänstemän vid ett robottest med ”isotop-bränslekällor” – blev det startskottet för intensiva spekulationer kring vad som egentligen hänt.

En tillfällig höjning av strålningsnivåerna och sparsmakade officiella besked utlöste lokal oro kring staden Severodvinsk. Utomlands har man frågat sig om det var en atomdriven kryssningsrobot som kallas ”SSC-X-9 Skyfall” som testades, en slutsats som experter dock ställt sig skeptiska till.

Mätstationer slutade sända

Hemlighetsmakeriet har underblåst spekulationerna och nu kommer uppgifter om att flera mätstationer i Ryssland för radioaktiva partiklar slutade rapportera in uppgifter snart efter explosionen.

Mätstationerna tillhör den internationella organisationen CTBTO som har ett globalt nätverk av sensorer, totalt cirka 300. De sköts av det enskilda landet men rapporterar till CTBTO i Wien.

Ja, fram tills den 10 augusti då de två anläggningarna närmast explosionsplatsen slutade sända. Tre dagar senare slutade ytterligare två stationer att fungera.

Det strax innan de enligt simuleringar skulle ha nåtts av rökplymen. CTBTO förtydligar dock på Twitter att simuleringarna bara visar möjlig spridning, inte faktiskt förekomst av radioaktiva partiklar.

”Märkligt sammanträffande”

”De har rapporterat in kommunikations- och nätverksproblem och vi inväntar ytterligare rapporter”, säger en talesman för CTBTO till CNN.

Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, kallar det för ”ett mycket märkligt sammanträffande”. Det behöver dock inte tyda på hälsorisker – allt som har med militären och särskilt sådant med atomkopplingar är i Ryssland topphemligt.

– Det är förmodligen för att de vill mörka de tekniska detaljerna kring robot-bränslesystemet som de försöker men misslyckas med att utveckla, säger Kimball till Wall Street Journal.

– Men det är inte ett legitimt skäl att stänga av övervakningsdata.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov framhåller å sin sida att rapportering till CTBTO är frivillig – och att CTBTO inte har med den saken att göra, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer