Ryssland förnekar att ett sådant här jaktplan, en Suchoj Su-27, provocerade ett amerikanskt spaningsplan ovanför Östersjön i tisdags. Foto: TT

Ryskt flyg ”hotade” amerikanskt plan över Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt jaktplan hotade ett amerikanskt spaningsplan ovanför Östersjön i tisdags, uppger USA:s försvarsdepartement till den finska nyhetsbyrån FNB.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon beskriver markeringen som farlig och oprofessionell. Departementets talesperson tog inte ställning till avståndet mellan planen. Enligt Pentagon utförde spaningsplanet en rutinflygning i internationellt luftrum på södra Östersjön.

USA kommer att svara Ryssland genom diplomatiska och officiella åtgärder, skrev den finska nyhetsbyrån FNB på lördagen. Strax kontrade den ryska nyhetsbyrån Interfax med ett uttalande av generalmajor Igor Konasjenkov från landets försvarsdepartement:

– Inga incidenter inträffade under genskjutningen av det amerikanska spaningsplanet.

– Det amerikanska flygvapnets RC-135U flög nära rysk gräns med sin transponder avstängd, en företeelse som våra Natopartner på senare tid varit så oroliga för, hälsade Konasjenkov.

Inte första incidenten

Enligt den svenska försvarsmakten fanns inga svenska flygplan i närheten.

Den senaste tiden har flera ryska militärflygplan blivit påkomna med att flyga över internationellt vatten i Östersjön, ofta nära Sverige, utan att signalera sin närvaro. Den senaste incidenten inträffade i slutet av mars.

Ryska plan har upptäcktes över Engelska kanalen i slutet av januari, vilket ledde till att brittiska myndigheter dirigera om flera civila passagerarplan. Brittiska UD kallade efter händelsen till sig Rysslands ambassadör i landet.

Fördjupat nordisk samarbete

I veckan kom de fem nordiska länderna överens om att fördjupa sitt försvarssamarbete med hänvisning till behov av att gemensamt möta det ökade hotet från Ryssland.

– Det är ett tydligt svar på det direkta hot och den krigsförberedande verksamhet som Ryssland håller på med i Baltikum men framför allt i norra Europa, har den ryske säkerhetsexperten Pavel Felgenhauer kommenterat för SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Samarbetsavtalet har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland, då alliansfria Sverige och Finland nu tydligt lierar sig militärt med Natoländerna Norge, Danmark och Island.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer