Rysk Su-27 fotograferad på nära håll från svenskt signalspaningsflygplan. Foto: TT

Ryskt och amerikanskt plan nära kollision över Svarta havet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesdepartement uppger att ett ryskt militärplan har haft en ”osäker interaktion” med ett flyg från den amerikanska flottan över Svarta havet.

Ett ryskt militärplan av modellen Su-27 flög direkt framför ett flygplan från den amerikanska flottan och kom så nära som 1,5 meter, enligt ett uttalande från amerikanska utrikesdepartementet.

Amerikanska myndigheter säger i ett uttalande att ”Rysslands agerande går emot existerande avtal och vi uppmanar Ryssland att sluta med dessa ageranden som hotar säkerheten och riskerar kollisioner i luften med fara för liv på båda sidor.”

Ryssland: Vi följde reglerna

Ryska myndigheter säger att det amerikanska flygplanet försökte spionera på Ryssland och befann sig på gränsen till ryskt luftrum, vilket amerikansk militär tillbakavisar.

I ett uttalande från det ryska försvaret uppger man att det ryska planet följde de internationella reglerna när man mötte det amerikanska planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.