T v: Helikoptrar från den ryska övningen Zapad från 2017. T h: USA:s försvarsminister James Mattis. Foto: TT

Kalla krigets fiender åter prio ett i USA

Publicerad

Kriget mot terrorismen kommer inte längre att vara USA:s främsta säkerhetspolitiska fokus. Istället kommer forna fiender som Ryssland och Kina vara högst på agendan. Det sa USA:s försvarsminister Jim Mattis i ett tal i dag.

– Vi möter i dag ökande hot från så skilda länder som Ryssland och Kina, nationer som försöker skapa en värld i enlighet med deras auktoritära modeller, sade Jim Mattis i ett anförande där han presenterar Pentagons framtidsstrategi i ett dokument som går under namnet Nationell försvarsstrategi.

– Vår militär är fortfarande stark, även om vi tappar konkurrensfördelar inom samtliga områden – i luften, på marken, till havs, i rymden och i cyberrymden, fortsatte han talet som hölls på Johns Hopkins University i Baltimore.

Ny rangordning

President Donald Trump har dock kraftigt ökat anslagen till USA:s beväpnade styrkor och i årets budget handlar det om en höjning på 10 procent, eller 54 miljarder dollar.

Strategin som Mattis presenterar är det första samlade policydokumentet inom försvarsområdet som administrationen lägger fram sedan Donald Trump tillträdde som president för ett år sedan.

BBC konstaterar att samma hot som listades under den tidigare presidenten Barack Obama återfinns i Jim Mattis försvarsstrategi – men rangordningen har ändrats.

Tidigare stod jihadistiska terrorgrupper som IS och al Qaida högst upp på dagordningen att bekämpa, men nu tycks de tidigare fienderna från kalla kriget alltså ha återfått den positionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.