Ett ryskt militärflygplan har skjutits ned i Syrien. Foto: AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland: Syrien sköt ner ryskt plan av misstag

Uppdaterad
Publicerad
Ett ryskt militärflygplan med 15 personer ombord har skjutits ner över Syrien av landets militär, uppger den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA. Tidigare uppgavs att planet försvunnit från radarn.

Tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid försvann ett ryskt militärflygplan från radarn ovanför Syrien.

Rysslands försvarsdepartement bekräftade under dagen att planet, med 15 personer ombord, skjutits ner av av den syriska regeringens luftvärn, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA.

Putin: ”En kedja av olyckliga omständigheter”

Rysslands president Vladimir Putin säger att det var ”en kedja av olyckliga omständigheter” som ledde fram till nedskjutningen, rapporterar AFP.

Den ryske presidenten ville inte dra paralleller till Turkiets nedskjutning av ett ryskt stridsflygplan 2015, en incident som ledde till en diplomatisk spricka mellan Ankara och Moskva.

– Det var inte ett israeliskt flyg som sköt ner vårt plan, säger Putin som verkade tona ner den hårda kritiken i ett tidigare uttalande från det ryska försvarsdepartementet.

Rysslands försvarsdepartement menade tidigare att ett israeliska luftanfall, understött av Frankrike, var det som fick det syriska luftvärnet att agera och att Israel medvetet skapade en ”farlig” situation i området kring Latakia, vilket i slutändan ledde till att samtliga 15 personer ombord på det ryska planet omkom när planet sköts ner.

Israel lägger tillbaka ansvar på Syrien

Israels militär svarade senare under tisdagen i ett eget uttalande, där man hävdar att israeliskt stridsflyg redan var tillbaka i sitt eget luftrum när det ryska planet sköts ner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Israel har beklagat de ryska dödsfallen men menar att ansvaret för nedskjutningen ligger helt och hållet hos Syrien.

Enligt Israel ligger skulden även hos Iran och den shiamuslimska gruppen Hizbollah, terrorstämplad av bland andra USA, eftersom ett vapenlager i Syrien kopplat till dem ska ha varit ett av målen för den ursprungliga attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet