Ryska aktivisten: ”Jag vill be ukrainare om förlåtelse”

Uppdaterad
Publicerad

Medan allt fler människor i Ukraina flyr Rysslands aggressiva attacker mot bland annat huvudstaden Kiev, skriver civila ryssar under namninsamlingar och startar nätkampanjer där man kräver att Kreml stoppar våldet.

En av de som motsätter sig den ryska regimens våldsamma handlingar är ryska oppositionsaktivisten Tatyana Usmanova från Moskva, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Av någon anledning vaknade jag vid klockan 05.30 och bestämde mig för att uppdatera Twitter. Jag trodde först att jag drömde och gick till och med runt i rummet och rörde vid saker för att vara säker på att det var på riktigt, skrev Usmanova i ett inlägg på Facebook.

Hon kallar attacken för en skam som för alltid kommer att hänga över det ryska folket.

– Det kommer att resultera i ett enormt trauma för hela nationen, som vi kommer att behöva tillbringa åratal med att hantera, skrev hon.

”Folk är i chock”

En mängd inlägg som liknar Tatyana Usmanovas har strömmat in under dagen. Röster som fördömer Moskvas mest aggressiva handlingar sedan den sovjetiska invasionen av Afghanistan 1979.

– Den allmäna opinionen är i chock, folk är i chock, sade den ryske politiska analytikern Abbas Gallyamov till AP tidigare i dag.

Flera protester i landet

En namninsamling, startad av den kända människorättsförespråkaren Lev Ponomavyov, registrerade över 150 000 underskrifter inom några timmar efter att den startades. Vid dagens slut hade sammanlagt 289 000 underskrifter kommit in.

Under dagen har flera protester brutit ut i flera ryska städer, och uppmaningar att samlas till en demonstration i centrala Moskva och Sankt Petersburg gick runt på sociala medier redan imorse.

– Jag vet att många av er just nu känner desperation, hjälplöshet och skam över Vladimir Putins attack mot den vänliga nationen Ukraina. Men jag uppmanar er att inte misströsta, sade människorättsaktivisten Marina Litvinovich i ett videouttalande på Facebook och uppmanade ryssarna att protestera i sina städer under torsdagskvällen.

Myndigheterna slår tillbaka

Rysslands myndigheter har snabbt agerat mot de kritiska rösterna. Marina Litvinovich greps utanför sin bostad kort efter att hon publicerade protestuppmaningen.

Rättighetsgruppen OVD-Info som spårar politiska gripanden, rapporterade runt 22.15-tiden på torsdagen att 1 745 personer i 53 ryska städer har gripits efter att ha protesterat mot invasionen, varav minst 957 av dem i Moskva.

Ryska myndigheter utfärdade en varning på torsdagseftermiddagen där de påminde ryssarna om att otillåtna protester är emot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.