Ryskspråkiga evakueras från Donbass

Uppdaterad
Publicerad

60 000 flyktingar har tagit sig in i Ryssland från östra Ukraina sedan i fredags, uppger Rysslands krisministerium på måndagen.

SVT:s reporter Elin Jönsson befinner sig på plats i ett av evakueringslägren på den ryska sidan.

– De berättar att de uppmanats lämna sina hem och byar, säger hon.

Propagandakriget kring händelseutvecklingen i östra Ukraina fortsätter att intensifieras.

I fredags meddelade ledarna för de ryskledda så kallade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk att man inleder massevakueringar av civila till Ryssland.

Separatisterna beskyller Ukraina för att trappa upp våldet i området och har återkommande anklagat dess militär för att bryta vapenvilan. Evakueringarna har motiveras med att en invasion från Ukraina är nära förestående.

Uppmatas att lämna

SVT:s reporter Elin Jönsson befinner sig i ett av evakueringslägren på den ryska sidan där man hittills tagit emot 139 personer. Där finns främst äldre, kvinnor och barn som korsat gränsen till Ryssland med tåg och buss.

– De berättar att de själv inte sett så mycket strider utan mest uppmanats att lämna sina hem och byar och åka därifrån på grund av krigshotet, säger hon.

– De vill inte tro på ett större krig utan hoppas att det här kommer lugna ner sig.

Ukrainska myndigheter har konsekvent förnekat att deras styrkor attackerar civila mål i östra Ukraina och menar att det tvärtom är rebellstyrkor som angriper ukrainska posteringar.

Man har varnat för att de ryskstödda separatisterna iscensätter incidenter med syfte att ge Moskva en anledning att invadera. I söndags uppgav Ukrainas militär att separatister i Luhansk beskjutit sin egna huvudstad med tungt artilleri i syfte att beskylla Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.