Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket i klippen pekar mot att händelsen utspelar sig på den här stranden i Sevastopol – se mer i klippet. Foto: X/Google Earth

Ryssland: Flera döda i attack mot Krim

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem personer har dödats i en ukrainsk attack mot annekterade Krim, enligt det ryska styret på halvön.

Ryssland lägger ansvaret på USA, som man menar har försett Ukraina med de robotar som användes.

Bilder som sprids i sociala medier under söndagen visar hur människor på en badstrand i panik flyr samtidigt som kraftiga explosioner hörs i bakgrunden. SVT har genom geolokalisering kunnat verifiera att detaljer ur filmerna överensstämmer med en strand i Sevastopol på Krimhalvön.

Enligt Sevastopols guvernör Michail Razvozjajev dog fem personer, varav tre barn, när rester från de nedskjutna robotarna träffade marken. Över 100 personer uppges också ha skadats.

Kriget i Ukraina

Pekar ut USA som ansvarigt

Ryssland påstår att Ukraina har använt sig av amerikanska Atacms-robotar i attacken. I ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet lägger man skulden på USA för att ligga bakom anfallet mot Sevastopol.

USA levererade Atacms-robotar till Ukraina tidigare i år. Robotarna kan nå mål upp till 30 mil bort från avfyrningsplatsen.

Ukraina har inte kommenterat attacken.

Charkiv under beskjutning

Även staden Charkiv har attackerats under söndagen, men från ryskt håll. Minst en person ska ha dött, enligt regionens guvernör Oleh Syniehubov.

Delar av staden är också helt utan elektricitet till följd av attackerna, skriver Syniehubov. Även president Zelenskyj säger att strömmen har försvunnit på sina håll och att tunnelbanesystemet slutat fungera.

Även under lördagen besköts Charkiv och tre personer dog när ett bostadskvarter träffades, skriver regionens guvernör på Telegram. Attacken resulterade även i att ett 50-tal personer skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet