Ryssland föreslår datum för samtal med USA om säkerhetsgarantier

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har lagt fram förslag på datum för samtal om den kravlista med säkerhetsgarantier som offentliggjordes förra veckan. Men Ryssland kommer på förhand inte gå med på några villkor för att ha samtalen med USA, rapporterar Reuters.

– En utvidgning av Nato österut är oacceptabel. sade president Vladimir Putin på en stor presskonferens på torsdagen.

I fredags offentliggjorde Ryssland ett dokument där de kräver juridiska garantier att USA ska stoppa ytterligare utvidgning österut av militäralliansen Nato. Ryssland kräver att USA ska förhindra att stater som tillhörde forna Sovjetunionen ansluter sig till Nato.

Ryssland kräver även att USA inte upprättar militärbaser i länder som tillhört forna Sovjet och som i dag inte är medlemmar i Nato, enligt dokumentet.

Kriget i Ukraina

I utbyte lovar Ryssland att inte planera eller genomföra anfall från någon annan stat, vilket man också vill att motparten går med på.

Kommer inte gå med på villkor

Nu säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Rybakov att de skickat förslag på datum för samtal om kravlistan med USA, men Ryssland kommer på förhand inte gå med på några villkor av USA för att ha samtalen, enligt uttalandet. Han specificerar dock inte vilket eller vilka datum det rör sig om, rapporterar Reuters.

Ukraina vill gå med i militäralliansen Nato och har sagt att Ryssland planerar en större invasion eftersom Ryssland uppges ha mobiliserat omkring 100 000 soldater nära Ukrainas gränser.

”Ingen expansion österut”

På torsdagen höll även president Vladimir Putin sin årliga presskonferens med över 500 ackediterade journalister.

– Vi har låtit förstå att en utvidgning av Nato österut är oacceptabel.

Placerar vi ut robotar nära USA:s gränser? Nej!

– Det är USA som står och stampar på tröskeln till vårt hem med sina robotar, sade han.

Svensk kritik

Ryssland krav möter dock hårt motstånd från svenskt håll.

– Vi avvisar bestämt alla förhandlingar från svensk sida som handlar om kärnan i den europeiska säkerhetsordningen. Vi måste ha en regelbaserad världsordning, där vi har folkrätten och varje land har rätt att göra sitt eget säkerhetspolitiska val, sade utrikesminister Ann Linde till TT i onsdags.

Även ÖB gjorde uttalanden.

– Det är oacceptabelt för ett land som Sverige, sade överbefälhavare Micael Bydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet