Talibanerna styr sedan 2021 Afghanistan, efter att USA avslutade sin ockupation av landet. Foto: Samiullah Popal/TT

Ryssland kan ta bort talibanerna från terrorlistan

Publicerad

Ryska myndigheter utreder för närvarande hur talibanerna i Afghanistan kan lyftas bort från landets terrorlista.

– Det är ett grannland och vi måste kommunicera med dem på ett eller annat sätt, säger Kremls talesperson Dmitry Peskov enligt Reuters.

Talibanerna, som åter tog makten över Afghanistan 2021, är idag betraktade som en terrororganisation av Ryssland. Trots detta fylldes talibanernas ambassad i Moskva nyligen på med en militärattaché och en handelsrepresentant, enligt ryska statsmedier.

Ländernas geografiska närhet till varandra betyder att de har flera ämnen att diskutera, enligt Peskov.

Terrorattack i Moskva

– Vi måste hantera viktiga frågor vilket kräver dialog. I detta avseende kommunicerar vi med dem precis som med alla andra, de är den de fakto styrande makten i Afghanistan, säger Peskov på tisdagen men utan att definiera vilka frågor han syftar på, enligt Reuters.

Rivaler till Islamiska staten

IS Khorasan, en gren av terrorsekten Islamiska staten, tog på sig ansvaret för terrordådet i Moskva den 22 mars. 144 personer dödades i attacken som filmades av gärningsmännen själva.

Gruppen är baserad i Afghanistan och ser både Ryssland och talibanerna, som några av sina värsta fiender. Enligt experter försöker IS Khorasan utmana talibanerna om makten i landet.

– IS Khorasan vet även att Ryssland har försökt upprätta förbindelser med talibanerna som är deras främsta fiende, sa Amira Jadoon, terrorforskare vid Clemson University i USA, till SVT Nyheter i slutet av mars.

Putin: Kommer hitta de skyldiga

Ett flertal personer har åtalats för massakern i Moskva, men jakten efter ytterligare misstänkta pågår fortfarande. President Putin, som tidigt pekade ut Ukraina som inblandade, säger att det bara är följa pengarna för att hitta personerna som beordrade attacken.

– Allt är till salu, information köps och säljs så vi kommer alldeles säkert att komma fram till slutkunderna, sa presidenten på tisdagen enligt statliga Ria.

Ukraina har med kraft nekat till de ryska anklagelserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amerikanska experten: ”Ingen större risk för fler framgångsrika dåd” Foto: SVT/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet