Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström: Ett sätt för Putin att visa att man har kontroll över vad Belarus kommer göra framöver. Arkivbild. Foto: SVT/Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Ryssland och Belarus har gemensamma flygövningar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startades militärövningen i Belarus med ryska styrkor. Soldater från båda länder påstås träna tillsammans i syfte att stärka försvaret i Belarus.

– Det här är ett sätt för Putin att visa att Ryssland har kontroll över vad Lukasjenko kommer att göra framöver, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Det belarusiska försvarsdepartementet hävdar att övningarna, som väntas pågå till 1 februari, är till för att träna flygvapnet i försvars- och spaningsarbete och att de kommer ha en så kallad ”defensiv natur”, rapporterar Reuters.

Ända sedan Putin hjälpte Lukasjenko att fuska till sig ytterligare en mandatperiod har Belarus stått i skuld till Ryssland. Experter ser det som en av anledningarna till det förstärkta militära samarbetet mellan länderna. Det uppges inte troligt att Belarus kommer att gå in i kriget på Rysslands sida från flera håll, då landet inte har tillräckligt med militära resurser.

Kriget i Ukraina

Däremot sprider samarbetet en rädsla i Kiev och omvärlden över att ryska trupper nu kommer ha möjlighet att anfalla Ukraina från Belarus.

Ukrainas president Zelenskyj har senast förra veckan uttryckt att ukrainska styrkorna kommer att vara redo vid gränsen.

Hör Bert Sundström förklara vad flygvapenövningarna innebär för länderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet