Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ryska duman är på väg att förbjuda alla former av könskorrigeringar. Det motiveras som ytterligare ett sätt att stoppa västerländskt inflytande och skydda Rysslands nationella intressen.

Ryssland på väg att totalförbjuda könsbyte

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska statsduman har röstat för att förbjuda alla former av könskorrigeringar för att stoppa västerländskt inflytande över Rysslands nationella intressen.

– Vi vill inte ha det här i vårt land, säger dumans talesperson Vjatjeslav Volodin.

Lagskärpningarna innebär ett förbud mot ”medicinska ingrepp som syftar till att ändra en persons kön” samt förbud mot ”att ändra könsidentitet inom statliga register utan operation”. Även hormonbehandling omfattas av förbudet, skriver Meduza. Enda undantaget där könskorrigering fortsatt ska tillåtas är fall där barn fötts med ”medfödda anomalier”, men även i sådana fall krävs ett förhandsgodkännande av myndigheterna.

Brett stöd

Förslaget lades fram i maj och har nu klubbats i en första omgång. Formellt måste ytterligare två omröstningar genomföras för att lagskärpningarna ska gå igenom, men redan nu tyder allt på att så kommer ske eftersom förslaget har brett stöd i duman. Närmare 400 av 450 ledamöter skrivit under.

En av de som varit med och utformat lagskärpningarna är Pjotr Tolstoj från maktens parti Enade Ryssland. Enligt honom ska förändringarna fungera som ”en barriär vars uppgift är att förhindra penetrering av västerländska ideologier som är emot familjen”.

– Man får inte glömma att homosexuella par i dag kan tillåtas adoptera barn om en av dem byter kön. Vi har tyvärr redan sett sådana exempel, sade Tolstoj i talarstolen.

Ser en risk för fler självmord

Inför omröstningen hade det ryska hälsoministeriet lagt fram ett dokument där man varnade för ett ökat antal självmord om förslaget antas i sin nuvarande form. Men det hindrade inte samtliga 365 ledamöter som var närvarande att rösta ja till förslaget.

– Vi vill inte ha det här i vårt land. En djävulsk politik genomförs i USA och det leder knappast till något bra. Det är ren satanism, sade dumans talman Vjatjeslav Volodin.

Volodin uttryckte en förhoppning om att duman slutgiltigt ska anta den nya lagen före sommaruppehållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.