Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser bägge sidor på fartygsintermezzot. Foto: Reuters/Jessica Taylor/Sergei Chirikov

Ordkriget mellan Ryssland och Storbritannien trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland anklagar Storbritannien för att försöka provocera fram en konflikt i Svarta havet genom att inte erkänna Krimhalvön som rysk och passera med fartyg utanför dess kust.

– Det är ukrainska vatten och det var helt rätt att använda dem för att ta sig från punkt A till B, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

”Washington och London förnekar verkligheten. De försöker provocera fram en konflikt,” säger Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hans uttalande kom en dag efter att Moskva varnade Storbritannien för att brittiska marinfartyg skulle bombas om den brittiska flottan upprepade ”provocerande åtgärder” utanför den av Ryssland annekterade Krimhalvöns kust.

Storbritannien: ”Oskadlig genomfart genom ukrainskt vatten”

På onsdagen sköt ett ryskt krigsfartyg varningsskott mot den brittiska jagaren HMS Defender. Därefter ska ett attackplan ha släppt fyra bomber i jagarens tänkta färdväg.

– Det här är ryskt territorialvatten, det här är vår gräns. Jag kan bekräfta att vi kommer försvara den med alla tillgängliga medel, inklusive militära, säger Ryabkov till Reuters.

Enligt försvarsdepartementet i London genomförde jagaren HMS Defender en ”oskadlig genomfart genom ukrainskt vatten i enlighet med internationell rätt”, skriver TT. Storbritannien avvisar i övrigt Rysslands redogörelse av händelsen och menar att inga bomber släpptes.

– Det var inte olämpligt på något sätt att använda internationella vatten. Vi erkänner inte Rysslands annektering av Krim, säger brittiske premiärministern Boris Johnson.

Ryabkov: ”London sår frön till konflikt”

Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA ska Ryabkov ha sagt att London sår frön till konflikt i regionen genom att inte acceptera Krim som en del av Ryssland.

2014 annekterades Krimhalvön av Ryssland. Det har fördömts av många västländer som fortfarande betraktar halvön och de omgivande farvattnen som ukrainskt territorium. Ukrainas utrikesminister har kallat det ryska agerandet för ”aggressivt och provokativt” och menar att det visar på det hot Ukraina lever under.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter