Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valentina Bushuyevas lägenhet förstördes av ryska attacker. Se tre platser i Ukraina som drabbats de senaste dagarna i klippet. Foto: APVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ny våg av ryska robotar mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryska robotar har attackerat stora delar av Ukraina på lördagen. Minst 17 civila personer dödades, rapporterar Reuters.

– Jag tänkte springa och ta skydd i badrummet. Men hann inte. Det räddade mig, säger Valentina Bushuyeva i staden Tjuhuiv.

Den nya vågen robotar och raketer har slagit ner i områden i norra, östra och södra Ukraina.

Charkiv, landets näst största stad i den nordöstra delen, har drabbats av omfattande robotangrepp de senaste dagarna, uppger ukrainska myndigheter som Reuters hänvisar till.

– Här fanns inget militärt. Varken infrastruktur eller utrustning. Det här är ett vanligt bostadsområde, säger Victor Kovalenko i Charkiv. 

Omkring 40 civila personer ska ha dödats i robot- och raketattacker runt om i landet de senaste tre dagarna.

Ukrainska tjänstemän och lokala befälhavare befarar ännu ett ryskt anfall i full skala, mot Charkiv, uppger Reuters.

En rysk robot slog ned i ett småhusområde i staden Kostiantynivka i regionen Donetsk i östra Ukraina. Foto: Anatoli Stefanov/AFP 16 juli 2022

Rymdfabrik

BBC rapporterar att ryska kryssningsrobotar träffat en fabrik för rymdteknologi i miljonstaden Dnipro, sydost om Kiev. Minst tre personer dödades och ytterligare 15 skadades när bostadshus rasade i närheten, enligt lokala tjänstemän.

Fabriken tillverkar satelliter och ska ha levererat materiel till Elon Musks bolag SpaceX.

En rysk robot slog ned ett lager i den strategiskt viktiga hamnstaden Odessa i södra Ukraina. Foto: Oleksandr Gimanov/AFP 16 juli 2022

Luftanfall ökar

Enligt BBC:s reporter i Kiev har den ryska markoffensiven i östra Ukraina trappats ned något, medan luftanfallen med robotar har ökat – bland annat mot centrala delar av städer.

Det har tidigare rapporterats om anfall med kryssningsrobotar som avfyrats från ryska bombflygplan och ubåtar.

Det sker även anfall med rakteter med kortare räckvidd. Sergei Bolvinov, biträdande chef för Charkivs regionala polisstyrka, skriver på sin Facebooksida att raketer delvis förstörde ett tvåvåningshus i staden, Tjuhuiv, nära Charkiv.

En delvis förstörd byggnad i staden Tjuhuiv, nära Charkiv. Foto: Sergei Bobok/AFP 16 juli 2022

Oklar kapacitet

Det ansedda Internationella institutet för strategiska studier (IISS) uppger i en ny rapport att de senaste satellitbilderna tyder på att Kreml är villigt att använda robotar med sämre precision till attacker mot mål i stadskärnor.

IISS skriver att det är svårt att bedöma Rysslands kortsiktiga kapacitet att behålla eller öka den industriella produktionen av kryssningsrobotar som kan användas mot landmål.

Men det är tydligt att Ryssland börjar få brist på robotar, bedömer författarna till rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer