Så använder Ryssland anti-rasistiska budskap som propagandavapen

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit uppgifter om att svarta behandlats illa vid Ukrainas gränser. Det här plockades enligt EU upp av Kreml, som började sprida uppgifterna i sociala medier.

– De försöker ta isolerade incidenter, förstora och vrida på dem för att använda mot EU, säger Peter Stano, huvudtalesperson för EU:s utrikestjänst, i en intervju med SVT Nyheter.

EU:s enhet mot falska nyheter och desinformation kartlägger uppgifter som sprids av den ryska staten. Enligt dem är berättelser om ”EU-rasism” en trend de ser bland ryska aktörer, och något som blivit del av Kremls propaganda-arsenal.

Även innan invasionen av Ukraina har Kreml-kopplade konton i sociala medier spridit olika anti-rasistiska budskap.

Eva Elmsäter var SVT:s Rysslandskorrespondent i Moskva mellan åren 1993-1996, och 1999-2000, och hon känner igen metodiken.

I videon ovan kan du se exempel på de ”anti-rasistiska” budskap som sprids från Ryssland, och höra Eva Elmsäter och Peter Stano berätta vad som egentligen ligger bakom det ryska anti-rasistiska engagemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.