Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så använder Ukraina sina billiga drönare. Nyhetsbyrån AP följde med en grupp soldater i östra Ukraina. Foto: AP

Det har blivit ett av de viktigaste vapnen för Ukraina – nu ska staten se till att ännu fler drönare tillverkas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de är billiga, bygger på enkla, civila racingdrönare och beväpnas med hjälp av silvertejp och plastband har de blivit bland det mest effektiva vapen Ukraina har. Nu ska ukrainska staten ta ett större ansvar för produktion och utveckling av de flygande vapnen.

Racingdrönare, eller FPV-drönare, där FPV står för first-person view, utrustas med en granat som exploderar när den flyger in i målet. De kostar några tusenlappar och kan användas mot lastbilar, men också artilleri eller stridsvagnar.

Enligt Ukrainas minister för digital omställning, Mychajlo Federov, är drönare ett prioriterat område för landet.

– På vissa avsnitt av fronten slår drönare ut mer mål än artilleri, säger han till nyhetsbyrån AP.

Räckvidden är maximalt 10 kilometer, men på senare tid finns uppgifter om att Ukraina lyckats överskrida det här med kreativa lösningar.

Öka produktionen

Ukraina har en stor produktion av drönare, men det har hittills rört sig om en decentraliserad verksamhet som framför allt byggt på olika privata företag och frivilliga. Nu ska ukrainska staten ta ett större ansvar för att utveckling och produktion. Arbetet inleds enligt honom nu under hösten och resultatet ska snart kunna märkas.  

– Vi kommer att öka produktionen av drönare. Ett nytt skede av kriget kommer snart att inledas, konstaterar Mychajlo Federov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.