Bilder från Kim Jong-Uns besök på militära anläggningar varvas med bilder där ledaren poserar omgiven av barn. Foto: KCNA/Scanpix

Så byggs myten kring Nordkoreas diktator

Uppdaterad
Publicerad

Medan omvärlden fokuserar på vapenskrammel och hot från Nordkoreas diktator, visas en helt annan bild av Kim Jong-Un upp för den egna befolkningen.

Bombastiska hot om kärnvapenkrig, manipulerade videor av amerikanska städer i lågor och digitalt ”upp-putsade” foton av militära övningar är den bild som Nordkoreas propagandamaskin vill ge omvärlden. Den statliga nyhetsbyrån KCNA pumpar ut bilder av Kim Jong-Un poserandes med militärer och spejandes i kikare mot den sydkoreanska gränsen.

”Måste ta hänsyn till opinionen”

Men det är en avgjort mjukare bild som serveras den inhemska befolkningen. Här porträtteras han omgiven av barn, vinkar till folkmassorna tillsammans med sin hustru eller inspekterar landets nybyggda nöjesfält. Han klappar delfiner och går på basketmatcher, ofta med ett brett leende på läpparna.

Nordkorea-krisen

Bilderna är noggrant framställd propaganda för att ge nordkoreanerna en bild av en ledare som är lika bekväm i militära sammanhang som minglandes med folket.

– Även diktaturer måste ta hänsyn till opinionen och påtryckningar från allmänheten. Han förväntas förbättra folkets levnadsstandard, säger John Delury, Nordkorea-analytiker vid Yonsei-universitetet i Seoul, till nyhetsbyrån AP.

Hustrun glamorös sidekick

På de inhemska propagandabilderna framträder Kim Jong-Un ofta tillsammans med sin fru Ri Sol-ju. Hon framstår som ung och glamorös, en leende sidekick till den lika leende ledaren vid besök på fabriker, skolor och nöjesfält.

– Det visar en mer komplex bild av honom som ledare. Grunden för hans legitimitet i hemlandet är dessa icke-militära saker, säger John Delury.

Framställs som farfaderns arvtagare

På det sättet skiljer sig Kim Jong-Un från fadern Kim Jong-Il. Han syntes också ständigt poserandes i fabriker, på landsbygden och på militära anläggningar. Fadern var dock stel på bilder och mycket förtegen om sitt privatliv, medan Kim Jong-Un tycks avslappnad framför kameran. Den sammanvägda bilden av Nordkoreas nye ledare har mer gemensamt med den som byggdes kring hans farfar Kim Il-Sung, ”den store ledaren”.

– Nordkoreas propagandakvarn väljer foton som visar hur lik Kim Jong-Un är sin farfar. Kim Il-Sung framställs fortfarande på statstelevisionen som landets kärleksfulle fader, omgiven av barn och beundrande medborgare, säger Seo Jeong-nam, expert på nordkoreansk propaganda vid Keimyung-universitetet i Sydkorea.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet