Preston Park Hotel där den misstänkte 52-åringen finslipade terrorplanen. Foto: TT

Här förberedde 52-åringen terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige man som misstänks ha rammat, dödat och skadat fotgängare på Westminster Bridge i London och huggit ihjäl en polisman vid parlamentsområdet tros ha hyrt en bil i Birmingham och övernattat i Brighton där han förberedde sin fruktansvärda terrorplan.

Enligt bbc.com uppgav han sig vara ”lärare” -  även om det enligt sajten inte har kunnat dokumenterats att Khalid Masood, som var ett av hans många alias,  arbetat som kvalificerad lärare i engelska statliga skolor.

Bara timmar efter att ha hyrt bilen som, en Hyundai, ska 52-åringen ha kontaktat uthyrningsfirman i Birmingham och meddelat att han inte längre behövde bilen.

Attacken vid brittiska parlamentet

Läs mer: Detta har hänt

Vad som hände sedan är ännu oklart fram till dess att larmet kom att en bilist plöjde fram bland fotgängare på Westminster Bridge och orsakade död och svåra skador.

”London kommer inte vara som det brukade”

Det är dock klarlagt att 52-åringen dygnet  innan dåden övernattade på ett hotell i Brighton i södra England. 

Bara timmar innan den dramatiska händelsen, vid utcheckningen,  ska 52-åringen ha sagt till hotellpersonalen på Preston Park Hotel: ”Jag ska resa iväg till London i dag” och underströk därefter att huvudstaden ”kommer inte att vara som det brukade att vara”,  skriver telegraph.co.uk.

Tidigare har det rapporterats om att 52-åringen var känd av polisen och dömd för flera brott, bland annat vålds- och vapenbrott, men aldrig för terrorrelaterade brott.

Han har tidigare undersökts av underrättelsetjänsten MI5, misstänkt för våldsam extremism, men utredningen lades ned.

”Han var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack”, skriver Londonpolisen i ett uttalande.

Radikaliserad i fängelset

Första gången han dömdes var 1983 och senast 2003. Han satt i fängelse flera gånger. Trots att 52-åringen utåt sett levde ett ”vanligt” familjeliv med hustru och barn, spekuleras det nu i brittisk media om att han radikaliserades under fängelsetiden.

Polisen uppger att 52-åringen inspirerades av IS, men dolde sin extremism för grannar genom att upträda som en vänlig och trevlig familjefar, uppger independent.uk.no.

Enligt en amerikansk regeringskälla kände han personer som ville kriga för jihadistgrupper.

– Han umgicks bland annat med personer som misstänks vara intresserade av att åka utomlands och gå med i jihadistgrupper. Men angriparen själv gjorde aldrig det, säger källan.

Konverterade till islam

Man tror att han regelbundet deltog i möten i en moské i Birmingham och att han under 2000-talet konverterade till islam och bytte alias flera gånger.

Han ska också ha gjort regelbundna resor från bostaden i grevskapet West Midlands där Birmingham ligger till London för att planera sin attack, enligt sajten.

Brittiska säkerhetskällor vill dock inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till den pågående utredningen.

Reste till Saudiarabien

Efter den senaste fängelsevistelsen i början av 2000-talet ska 52-åringen ha gjort resor till Saudiarabien.

 2005 arbetade han i Yanbo och därefter utbildade personal på luftfartsmyndigheten (GACA) i Jeddah, enligt thesun.co.uk, som hänvisar till en kopia av 52-åringens CV.

I CV:t beskriver han sig själv som britt, vänlig och tillmötegående, samt som en god lyssnare. 

I dokumentet hävdar han att han är utbildad civilekonom, började sin karrär som försäljare och senare befordrades till chef på en kemifabrik.

Han ska också ha fått legitimation som tillät honom undervisa utlänningar i engelska.

”Han var en trevlig kille”

Under våren 2009  ska 52-åringen enligt uppgifter till The Sun ha återvänt till Storbritannien från Saudiarabien och efter några månader börjat undervisa som engelsklärare i Luton.

Familjens grannar säger att man har svårt att tro att 52-åringen kan ha utfört terrordådet i London i onsdags.

Han beskrivs bland annat som en ”mycket religiös, vältalig man”.

– Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom här ute när han jobbade i sin trädgård, säger Iwona Romek, som tidigare bodde granne med 52-åringen och hans familj, till Birmingham Mail.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet