Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare varnar för att olika sorters extremväder blir allt vanligare i Europa till följd av klimatkrisen. Foto: TT/AP

Så förbereder sig Europa för sommarens extremväder

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets sommar var den varmaste som någonsin uppmätts i Europa. Forskare varnar nu för att vi är på väg mot ännu en stekhet sommar och runt om i Europa pågår förberedelser inför en förändrad framtid.

I dag löper Europa tio gånger så stor risk att drabbas av extrema värmeböljor än andra världsdelar på grund av den globala uppvärmningen, har bland annat klimatexperten Johan Rockström tidigare slagit fast.

Och det är framförallt södra Europa som förbereder sig för en extrem sommar av fortsatt torka och vattenbrist. I Spanien klubbades nyligen ett historiskt stödpaket på över 2 miljarder euro, för att stötta jordbruk och industrin efter att landets torraste april någonsin uppmätts.

Klimatkrisen

Franskt poolbråk

Frankrikes vattentillgång kommer ha minskat med upp till 40 procent till 2050, enligt landets president Emmanuel Macron, som satsar hårt på att säkra landets vatten.

Samtidigt är man en av Europas mest pooltäta länder med en swimmingpool per 38:onde invånare. Inför sommaren har hårda vattenrestriktioner införts, bland annat har pooler ovan mark förbjudits på vissa platser i södra Frankrike, och poolens framtid har blivit en het fråga i Frankrike.

– Vissa förbrukar mer vatten än ett ålderdomshem med 200 personer. De har inget samvete, säger Emmanuel Delmotte, brogmästare i den populära sommarorten Chateauneuf-Grasse.

Men det finns lösningar. Se hur några av länderna i Europa arbetar för att möta det förändrade klimatet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet