Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ryska sociala medier pågår en kampanj för att få ryssarna att sluta använda VPN-tjänster. Se mer i klippet ovan. Foto: Skärmdump/TT

Så försöker Ryssland isolera internet

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari låg flera populära ryska webbsidor nere under flera timmar. Ryska internetexperter misstänker att problemen är kopplade till den ryska statens försök att skapa ett suveränt internet.

På kvällen den 30 januari började ryska internetanvändare klaga över att flera populära sajter för bland annat näthandel och banktjänster plötsligt slutat fungera. Sajterna låg nere under flera timmar.

Sedan flera år arbetar den ryska staten med att skapa en egen infrastruktur för det ryska segmentet av internet – lättare sagt än gjort eftersom internet ju är globalt.

Experiment kan ha lett till störningar

Ett uttalat mål är att flytta över all rysk internettrafik till servrar inuti Ryssland, officiellt för att skydda Ryssland från cyberattacker.

– Det skulle kunna vara det här experimenterandet som lett till störningarna, säger Sarkis Darbinjan till SVT.

Han är medgrundare till organisationen Roskomsvoboda, som jobbar för att skydda ryssarnas digitala rättigheter. Och han får medhåll av andra ryska it-experter.

Så begränsas ryssarna på internet

2019 antog Ryssland en lag som i folkmun kallas för “lagen om ett suveränt internet”. Landets internetoperatörer tvingades installera ett nytt centraliserat tekniskt system, som gör det möjligt att med ett klick blockera hela eller delar av internettrafiken.

Och myndigheterna utnyttjar de nya möjligheterna. I början av året ströps 4G-täckningen i flera regioner, och under en protestaktion i delrepubliken Basjkirien klagade människor på störningar i meddelande-appar, som demonstranterna använde för att koordinera sig.

”Fler försöker hitta sätt att komma runt det hela”

Inför det ryska presidentvalet i mars tror Sarkis Darbinjan att myndigheterna kommer att strypa internet fler gånger med syfte att stoppa eventuella protester. Han tror däremot inte att den ryska staten har för avsikt att helt stoppa ryssarna från att ta del av information på utländska sajter.

– Ryssarna har vant sig vid att internet ska vara fritt och varje gång en stor sajt blockeras leder det alltid till att fler försöker hitta sätt att komma runt det hela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.