Svensk familj i karantän i Sydkorea: ”Som i en alienfilm”

Publicerad

Sydkorea har strikta inreseregler och appar som övervakar både personens hälsa och var denne befinner dig. Allt för att förhindra covid-19 smitta. SVT Nyheter har varit i kontakt med en svensk familj som just nu sitter i karantän strax utanför Seoul.

Emanuel Liljeström är tillsammans med sin fru och treårige son Teo några av de få svenskar som blivit insläppta i landet och nu sitter de i den obligatoriska 14 dagar långa karantänen. De är i Sydkorea för att vara med på fruns systers bröllop i augusti.

Både frun och sonen har dubbla medborgarskap, och familjen gör sin hemkarantän i svärföräldrarnas lägenhet som de har för sig själva i två veckor.

– Det går att ha medboende som bor kvar. Däremot är riktlinjerna strikta, och man måste ha skilda toaletter, separata sopor och alltid hålla två meters avstånd. Så med tanke på att vi har en treåring går det inte att ha andra i hemmet, säger Emanuel Liljeström.

Som att vara i en alienfilm

Han beskriver de rigorösa säkerhetsåtgärderna man fick gå igenom för att komma in i landet. På flyget krävdes ansiktsmask hela tiden, och väl framme på flygplatsen var det flera steg av hälsokontroller med temperaturtagning av människor med visir och heltäckande skyddskläder. Frågeformulär fylldes i och papper skulle signeras där man lovar att följa alla restriktioner.

En person som sitter i en glasbur kontrollerar att appen, som ska kolla din position och hälsa, är rätt installerad och kopplad till rätt telefonnummer. Efter passkontroll och bagageutlämning tar man sig till ett område med stora vita tält där man tar PCR-prov för covid-19, och där folk i skyddsmundering rör sig.

– Där kändes det verkligen som att man var i en avspärrning i ett kontaminerat hus i en alienfilm. Alla går omkring i hazard-suits. Men de var väldigt trevliga och vänliga, och det känns inte som att man är påtvingad något, utan att det är bra både för oss och för samhället, säger Emanuel Liljeström.

App kollar var man befinner sig

SVT:s digitala intervju avbryts av Teo som springer in och påminner om att klockan är 16 och det är dags att ta tempen. Termometern visar 36,7 och Emanuel tar fram appen i telefonen och knappar in kroppstemperaturen och svarar på frågor om någon i familjen har symtom som hosta, svårt och andas eller ont i halsen.

Apparna som monitorerar användarna har fått hård kritik, och håller koll på positionen med gps. Så fort gps:en visar att man inte befinner sig där man ska, kommer en notering hos personen som handleder karantänen.

Fick paket på trappan

Efter testerna på flygplatsen åkte familjen direkt till lägenheten de lånar, och har sedan inte gått utanför dörren på sju dagar.

– Vi var väl förberedda, men det är inte helt friktionsfritt att sitta i karantän i 14 dagar med en treåring. Det gäller att göra något nytt varje dag så att det känns om att man kommer framåt.

Men Emanuel upplever det inte som negativt. Han berömmer kommunen som lämnar en förnödenhetbox på trappan till alla som sitter i karantän med både mat och till exempel en fröpåse för att man ska sysselsätta sig. Och man får också telefonsamtal där man erbjuds psykologisk hjälp om man finner karantänen påfrestande.

Se klippet ovan hur familjen har det under sin karantän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.