Vad är Abbas hemlighet? Hur har de lyckats förnya sin popularitet – och gjort succé på Tiktok? Se videon för expertens svar. Foto: TT/SVT/Faksimil

Så gjorde Tiktok Abba till världens populäraste 70-plussare

Uppdaterad
Publicerad

När SVT frågade barn och unga vad de tyckte om att vuxna börjat dyka upp på Tiktok reagerade många mycket negativt. Men, en kvartett 70-plussare verkar ändå vara välkomna – trots en åldersskillnad på sisådär 60 år mellan dem och sociala medier-plattformens primära användare. Sveriges stolthet Abba gör storsuccé på Tiktok. Varför?

Den 30 augusti gjorde Abba sin officiella Tiktokpremiär, och för att beskriva deras framgång på plattformen sedan dess måste ord som ”miljoner” och ”miljarder” användas.

Nya låtar och nya studioalbumet Voyage, som släpptes under fredagen, har knappast minskat hypen.

Tiktok själva menar att en rad Abba-trender exploderat även innan gruppen själva dök upp. #DancingQueenChallenge, där användare utmanade varandra att prova på gruppens legendariska stämsång, har resulterat i över 160 miljoner videovisningar. Tiktok är till stor del en sång- och dansapp, vilket passat Abba.

Vanligtvis beskrivs Tiktok som en app för barn och unga, och att dammiga vuxna gör bäst i att hålla sig långt långt borta. Men, 70-plussarna i Abba har uppenbarligen varit varmt välkomna.

Foto: Faksimil

Vad är det som gör att Abbas musik håller, och lyckas förnya sin popularitet bland de som fötts flera årtionden efter att bandet lade ner?

Carl Magnus Palm har skrivit böcker om Abba, och menar att musiken och Mamma Mia-musikalens generationsöverskridande popularitet har krattat manegen för dagens Tiktok-framgångar. Han tror att barn får något hos Abba som de inte får hos artisterna som de ”borde” gilla.

– Abba är speciella för att de är så väldigt melodibaserade. Jag tror att svaret delvis ligger i det extremt melodiösa.

Se honom förklara Abbas hemlighet, jämföra med 1970-talets andra musikgiganter – och se hur Abba-fansen ser ut på Tiktok – i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.