Hennes vittnesmål mitt i USA:s ”surrealistiska” Ufo-feber

Uppdaterad
Publicerad

Ufo-feber har kopplat greppet om USA och en kommande underrättelserapport i ämnet är Washingtons hetaste sommarlektyr. En av stridspiloterna bakom den så kallade ”Tic Tac-incidenten” beskriver för SVT vad det egentligen var hon såg.

När stridspiloten Alex Dietrich och hennes kolleger den 14 november 2004 lyfte från hangarfartyget USS Nimitz anade hon inte hur just denna flygning skulle förändra hennes liv.

Solen sken över den kaliforniska kusten där stridspiloterna övade. Allt var som bekant – nästan tråkigt, berättar Dietrich – när de plötsligt fick nya instruktioner: att undersöka ett föremål som ett av fartygen upptäckt på sin radar.

– Vi ändrade kurs och stötte på detta märkliga... föremål som förflyttade sig på konstiga sätt, berättar Dietrich för SVT.

– Vi var chockerade i ögonblicket men sedan oroade när vi flög tillbaka till fartyget och rapporterade.

Ihärdig Ufo-hajp

Varken Dietrich eller kollegerna kunde begripa vad det var de såg. Mest så ska det ha liknat en Tic Tac, alltså en sorts minttablett, och händelsen har kommit att beskrivas som Tic Tac-incidenten.

Efter att Dietrich och hennes grupp återvänt till hangarfartyget så skickades ett till plan med kamera ut för att filma föremålet med infraröd kamera. Videon är en av de tre som Pentagon har bekräftat, och den har blivit föremål för massiv uppmärksamhet både från traditionella medier och från allmänt ufo-intresserade.

Dietrich hade lagt händelsen bakom sig och var mitt i en flytt när det tidigare i år ringde från CBS 60 Minutes. Programmet gav en rejäl skjuts till den mediehajp som nu i midsommar tycks nå sitt crescendo.

– Det har varit surrealistiskt, säger Dietrich, om att hamna mitt i det internationella strålkastarljuset.

Hajpad sommarläsning

Denna vecka väntas amerikanska underrättelsetjänsterna presentera en rapport för kongressen, något SVT Nyheter tidigare rapporterat om. Den ska redogöra för vilka observationer av ufon, eller UAP:er (Unidentified Aerial Phenomena), som USA har samlat in och vad man har dragit för slutsatser av det.

Rapporten är Washingtons mest hajpade sommarläsning. Alex Dietrich säger att den som väntar sig gröna marsgubbar nog blir besviken, men hon säger sig än i dag inte veta vad det var hon såg den där dagen för knappt 17 år sedan.

– Jag överlåter det till fysikerna och astrofysikerna som kan ta sig an den vetenskapliga analysen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.