Så ser ländernas covidrestriktioner ut

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har restriktioner och inresekrav för resande från Norden, EU och EES hävts. Men i flera andra länder ligger kraven fortfarande kvar – och ytterligare restriktioner kan tillkomma på kort varsel.

Kolla därför alltid respektive länders information innan du packar väskan – och under tiden du reser.

Spanien

Alla som reser in med flyg i landet ska fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar före ankomsten. Resenärer över 12 år som reser in från ett riskområde (Sverige är ett sådant, enligt Spaniens definition) behöver också visa upp ett särskilt certifikat som visar att man är vaccinerad, alternativt har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19. Reglerna för certifikatet skiljer sig beroende på om de utfärdats av ett EU-land eller av ett land utanför.

Vaccinationsintyg har för närvarande en giltighetsgräns på nio månader i Spanien.

Resenärer som reser in landvägen behöver inte fylla i formuläret, men däremot visa upp certifikatet.

Från och med den 10 februari är det inte längre krav att bära munskydd utomhus så länge ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter kan hållas. Det är dock ett fortsatt krav inomhus. Munskyddskravet gäller för personer över sex år.

Det finns också lokala föreskrifter som du måste hålla koll på.

Storbritannien

I Skottland, Wales och Nordirland finns fortfarande krav på munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmijöer – men har tagits bort i England.

Från och med den 11 februari ändrar Storbritannien sina inreseregler. Den som är fullvaccinerad behöver inte testas före inresa, och inte heller sitta i karantän efter inresan. Däremot ska ett särskilt formulär fyllas i, med uppgifter om bland annat resesällskap, resrutt och vaccinationer.

Den som inte är fullvaccinerad måste däremot visa upp ett negativt PCR-test som är maximalt två dygn gammalt vid inresa. Dessutom ska ett nytt PCR-test tas vid inresan, och det testet måste bokas in i förväg. Formuläret med uppgifter om resan ska också fyllas i.

Frankrike

Ovaccinerade resenärer, samt barn som har fyllt 12 år, måste visa upp antingen negativt covidtest alternativt ett bevis för att man har haft smitta de senaste fyra månaderna vid inresa. Vaccinerade resenärer behöver inte visa negativt covidtest vid inresa.

Vaccinpass krävs bland annat för att gå på restaurang, idrottsmatcher och kulturevenemang. Giltigt vaccinbevis innebär att man har tagit tre vaccindoser, haft bekräftad smitta senaste fyra månaderna, tagit andra dosen vaccin för senast sju månader sedan eller att man av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.

Olika krav gäller beroende på ålder, mer information finns här.

Italien

Vid inresa krävs godkänt covidbevis för alla över sex år, det innebär antingen vaccinationsintyg, negativt covidtest eller genomgången covid de senaste sex månaderna.

För den som saknar giltigt dokument finns krav på obligatorisk karantän och hälsoövervakning i fem dagar.

För att kunna delta på evenemang, äta på restauranger, gå på museum, använda lokaltrafiken samt andra aktiviteter i Italien krävs att man kan visa giltigt europeiskt covidbevis utfärdat efter vaccinering eller friskförklaring.

Tyskland

Munskydd krävs i butiker och i kollektivtrafiken. För museer, sport- och kulturevenemang krävs antingen vaccinbevis eller genomgången covid. För att äta ute kräver de flesta förbundsländerna, utöver vaccinbevis,ett dagsaktuellt negativt test eller att man tagit en tredje vaccindos.

Ovaccinerade får träffa högst två personer från ett annat hushåll. För vaccinerade gäller regel på högst 10 personer.

Sverige klassas som ett högriskområde av Tyskland vilket innebär särskilda inresebestämmelser med bland annat krav på en digital anmälan före inresa. Vaccinbevis, negativt provresultat eller bevis på genomgången covid gäller för alla över sex år vid inresa.

De utan vaccinbevis eller bevis på genomgången covid behöver sitta tio dagar i karantän från ankomst. Vid negativt test kan karantän avslutas

Danmark

Samtliga restriktioner har hävts i landet.

Vid inresa ska resenären intyga att de är fullvaccinerade eller tidigare har varit covidsmittade.

För en ovaccinerad krävs ett negativt test vid inresa alternativt ett test senast 24 timmar efter inresa.

Undantag från inresekrav är: Boende i svensk gränsregion, barn under 15 år, transitresande till och från Bornholm samt Kastrup, resande som lämnar Danmark inom 24 timmar.

Norge

För att resa in i Norge krävs registrering för den som är över 16 år. Ett negativt PCR-eller snabbtest, som inte är äldre än 24 timmar, krävs om du är över 18 år och inte kan uppvisa ett intyg om att du är fullvaccinerad.

Majoriteten av restriktioner har tagits bort, men fortfarande gäller rekommendationen om att hålla en meters avstånd och att använda munskydd i butiker och kollektivtrafik.

Finland

Det finns numera inga krav vid inresa för resenärer från Sverige till Finland.

Vissa lokala restriktioner finns kvar i landet, bland annat om begränsningar i offentlig service, vid offentliga tillställningar och sammankomster, samt rekommendation om att använda munskydd.

Ändringar görs i takt med hur den regionala smittspridning utvecklas, mer information hittar du här.

Thailand

Fullvaccinerade resenärer behöver ett så kallat ”Thailand pass” och ett negativt PCR-test. Vid inresa behövs ytterligare två test, dag ett och dag fem, samt en natt på förbokat hotell i vänta på testresultat vid respektive provtagning.

För ovaccinerade resenärer behövs, utöver Thailand pass och negativt test, även karantän i 10 dagar efter inresa.

I nästan hela landet krävs munskydd i allmänna utrymmen inomhus och utomhus, i vissa provinser finns också andra restriktioner kvar. Åtgärderna ändras ofta, vilket kräver att du håller dig uppdaterad med de lokala myndigheterna där du befinner dig.

USA

Munskydd är fortfarande obligatoriskt på många platser i USA. Andra restriktioner varierar på delstatsnivå och kan ändras inom kort varsel. Här hittar du respektive delstats restriktioner.

Inreseförbudet för vaccinerade resenärer är hävt, vid inresa gäller full vaccinering senast 14 dagar innan ankomst. För barn och unga under 18 år krävs inte vaccinering men ett negativt coronatest taget innan avresa till USA. Hur gammalt testet får vara beror på vaccinationsstatus och ålder.

Australien

Australien har hävt de flesta restriktionerna men det skiljer sig i olika delar av landet där det finns lokala föreskrifter. I vissa delstater är till exempel munskydd fortfarande ett krav.

För inresa krävs att resenären är vaccinerad senast 14 dagar innan avresa. Undantag görs för de som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig och för barn under 12 år.

Du måste uppfylla kraven i den delstat du anländer till samt de områden som du planerar att resa till, vilket kan inkludera tester och karantän. Här kan du se restriktioner i respektive delstat.

Brasilien

Munskydd krävs i allmänna utrymmen, inomhus och kollektivtrafik. I vissa regioner är det utlyst nödläge för att snabbt kunna sätta in åtgärder för att förhindra smitta. Det krävs därför att du håller dig uppdaterad med lokala myndigheter om vad som gäller där du befinner dig.

Resenärer måste dels vara fullvacinerad samt uppvisa ett negativt covidtest. Antingen ett antigentest som gjorts inom 24 timmar eller ett negativt RT-PCR-test som gjorts inom 72 timmar innan in-checkning.

Kina

Landet har kvar hårda restriktioner och håller fast vid principen om en ”nolltoleras” vilket innebär masstestningar, nedstängningar och karantän vid lokala utbrott.

Ett generellt inreseförbud gäller i Kina, undantag för inresor görs utefter en särskild bedömning av kinesiska ambassaden i Stockholm.

Vid tillåtelse för inresa krävs covidtest samt antigentes innan avresa, vid inresa krävs ytterligare covidtest samt tre veckors karantän på anvisade karantänshotell.

tidigast fem dagar efter inresa.

Texten uppdaterades 10 februari

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.