Så hittades Usama bin Ladin

Uppdaterad
Publicerad

Det var flera års spaning på en av Usama bin Ladins mest betrodda kurirer som ledde fram till al-Qaidaledaren. I går sköts bin Ladin ihjäl i sitt gömställe i Pakistan.

USA:s jakt på terrorledaren Usama bin Ladin har pågått i nära tio år, ända sedan terrorattackerna mot USA den 11 september 2001. Genombrottet i sökandet kom förra året – och det var en av bin Ladins kurirer som visade sig bli hans fall.

Amerikanska säkerhetsstyrkor hade jagat kuriren i flera år. Intagna vid USA:s Guantánamofängelse på Kuba, som avslöjade kurirens pseudonym, uppgav i förhör att han var en skyddsling till Khalid Sheikh Mohammed, som beskrivits som hjärnan bakom 11 september-attackerna.

Redan för fyra år sedan listade man ut kurirens verkliga namn. Men det dröjde ytterligare två år innan kuriren och hans bror kunde spåras till Pakistan, berättar en anonym myndighetsföreträdare för AFP.

-Faktumet att de täckte sina spår så väl gjorde oss övertygade om att vi var på rätt spår, säger källan.

Höga stängsel

För åtta månader sedan, i augusti förra året, kom genombrottet – amerikanerna lyckades då spåra kuriren till ett trevåningshus i Abbottabad en timmes bilfärd norr om Pakistans huvudstad Islamabad.

Abbottabad är en populär semesterort, omgiven av grönska. Orten ligger nära pakistanska Kashmir och flera träningsläger för islamister, i synnerhet de som slåss i indiska Kashmir, har varit förlagda i närheten.

Byggnaden omgärdades av flera meter höga stängsel med taggtråd och hade murar och avspärrningar som avgränsade olika delar inne på området.

Brände sina sopor

Amerikanska underrättelsetjänsten misstänkte att byggnaden inte bara var gömställe åt kuriren, utan åt någon betydligt högre uppsatt person. Detta bland annat eftersom byggnaden varken hade telefonförbindelse eller internetuppkoppling – trots att den uppskattas vara värd runt en miljon dollar.

Dessutom var de boende i huset så måna om sin säkerhet att de brände sina sopor i stället för att ställa ut dem på gatan, som grannarna gjorde.

Förutom de två bröderna levde där en familj som stämde överens med beskrivningar av bin Ladins familj, däribland hans yngsta hustru. I februari var säkerhetstjänsterna övertygade om att de hittat bin Ladin och Vita huset inledde förberedelser för att storma huset. President Barack Obama hölls uppdaterad om utvecklingen och planeringen.

-Förra veckan slog jag fast att vi hade tillräckligt med uppgifter för att vidta åtgärder och tillät en insats för att gripa Usama bin Ladin och ställa honom inför rätta, sa USA:s president Barack Obama i sitt tal till nationen i natt svensk tid.

Orsakade panik

I går gav han klartecken till stormningen. Insatsen genomfördes med helikoptrar av en liten grupp amerikanska militärer och underrättelsepersoner.

Helikoptrarna, som flög på låg höjd över området, ska enligt vittnen ha orsakat panik bland invånarna.

En eldstrid bröt strax därefter ut inne i huset, varpå bin Ladin, tre andra män och en kvinna dödades. Vittnen bekräftar att skott hördes från tunga vapen. En av helikoptrarna ska ha kraschat, enligt Obamaadministrationen på grund av tekniskt fel, men enligt invånarna blev den träffad av artilleri från marken. Inga amerikanska soldater skadades dock, enligt Obama.

Bin Ladins kropp fördes hastigt från platsen i en av helikoptrarna. Kroppen fördes först till Afghanistan och begravdes sedan till havs, ”enligt islamisk sed”, uppger AFP och Reuters.

Jenny Modin

jenny.modin@svt.se

Källor: New York Times, BBC, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.