På övervakningsfilmen syns hur vicepresident Mike Pence och hans familj evakueras nedför en trappa (den orange pricken på grafiken till vänster), medan mobben som är på väg mot senatskammaren uppehålls av polismannen Eugene Goodman. Foto: AP/TT

Så nära var inkräktarna Mike Pence

Uppdaterad
Publicerad

Dramatiska övervakningsfilmer som visar hur våldsam stormningen av Kapitolium var och hur nära inkräktarna var de flyende politikerna är Demokraternas ess i rockärmen hittills under riksrättsförhandlingarna. Vid ett tillfälle var den aggressiva mobben bara 30 meter från vicepresident Mike Pence.

De demokratiska ”åklagarna” gick under den andra dagen av riksrättsförhandlingen mot expresident Donald Trump detaljerat igenom, klockslag för klockslag, hur stormningen av USA:s kongress gick till den 6 januari i år.

Syftet var att påminna om skräcken, chocken och ångesten som många kongressledamöter, såväl demokrater som republikaner, upplevde den dagen.

Under tiden som våldsamheterna pågick fördömde inte president Trump stormningen en enda gång, sade representanthusledamoten David Cicilline i sitt framförande.

– I själva verket var den ende han fördömde den 6 januari sin egen vicepresident Mike Pence, som av fruktan för sitt liv gömde sig i den här byggnaden med sin familj. Under den här våldsamma attackens första avgörande timmar gjorde han ingenting för att stoppa den, inget för att hjälpa oss, sade Cicilline rapporterar CNN.

Panikslagna poliser

De nio demokrater som leder riksrättsåtalet mot Trump anser att kopplingen mellan den dåvarande presidenten, hans lögner om valfusk och stormningen av USA:s kongress är tydlig.

Till sin hjälp för att illustrera det våldsamma händelseförloppet spelade representanthusledamoten Stacey Plaskett upp ljudupptagningar från polisens radiokommunikation, där desperata och panikslagna poliser skriker på förstärkning och säger att kollegor har skadats.

Senaten fick också ta del av övervakningsfilmer som inte tidigare har visats offentligt och videomaterial från polisens kroppskameror. För första gången visades det hur det såg ut från insidan när den aggressiva mobben slog sig in i kongressbyggnaden.

Bland annat syns hur polismannen Eugene Goodman lurar inkräktarna åt ett annat håll när de är 30 meter från vicepresident Mike Pence, som då befinner sig i ett rum bredvid senatskammaren. En övervakningsfilm visar hur Pence och hans familj evakueras nedför en trappa.

Vände om

På en annan film syns hur den republikanske senatorn Mitt Romney ovetandes är på väg i riktning mot mobben när han möter en springandes Eugene Goodman, som ser till att Romney vänder om och på så sätt undviker upprorsmakarna.

Ytterligare en film visar hur talman Nancy Pelosis stab barrikaderar sig i ett konferensrum bara några minuter innan mobben tränger in i korridoren och försöker slå in dörren till rummet där de gömmer sig.

– Nancy, var är du Nancy? ropar inkräktarna om och om igen.

– Upprorsmakarna har själva sagt att om de hade hittat talman Pelosi, så hade de dödat henne, sade Stacey Plaskett under sin framställan.

Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, räknar med att riksrättsprocessen avslutas på lördag, enligt hans partikamrat Kevin Cramer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.