Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Foto: SVT

Så rapporterar SVT inför årsdagen av invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Ett år av brutalt och massivt angreppskrig i ett demokratiskt land i Europa. Från allra första dagen av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina har SVT haft team på plats i Ukraina för att säkra en fullödig och oberoende rapportering.

Våra utsända har skildrat det oerhörda lidande som drabbat civilbefolkningen. De har rapporterat om krigsförbrytelser och omänsklig grymhet. De har låtit vanliga ukrainare kommit till tals, uttröttade men målmedvetna soldater vid fronten, kvinnor som tillverkar uniformer och molotovcocktails, människor som förlorat anhöriga och fått bostäderna bombade till grus. Alldeles vanliga ukrainare som bara försöker uthärda.

Inför årsdagen av Rysslands angreppskrig intensifierar SVT Nyheter bevakningen.

Aktuellt flyttar ut till Kiev

Aktuellt förlängs på torsdagskvällen och flyttar ut till Kiev med programledare Nike Nylander och fotograf Marco Nilson. Det ger unika möjligheter till samtal med människor som är direkt berörda av kriget. Självklart kommer våra Ukrainakorrespondenter också att vara i landet, Bengt Norborg och fotograf Pablo Torres samt Elin Jönsson tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt. På SVT Nyheter kommer det att blir chattar med våra utrikesmedarbetare.

Fredagen den 24 februari sänds ”Ett år med storkrig i Europa” under hela eftermiddagen. Det är SVT Nyheter Direkt som blickar bakåt mot det dramatiska år vi har bakom oss och blickar framåt. Inbjudna experter och kunniga reportrar fördjupar och analyserar. Våra utsända i Ukraina medverkar liksom vår Berlinkorrespondent Christoffer Wendick. Det gör även fotograf Emil Larsson som var en av de första på plats för att dokumentera krigsförbrytelserna i Butja. Sändningen varvar samtal med reportage och kortare dokumentära skildringar. Programledare är Marcus Carlehed och Celinda Andersson. 24 februari kl. 13.00–17.15 i SVT Play, SVT2 och i appen SVT Nyheter.

Flera dokumentärer

Därtill finns en rad intressanta dokumentärer på SVT Play. Här är en samlingssida som gör det lättare att hitta material som berör Ukraina. Där finns ögonvittnesskildringar från våra utsända, korrespondent Carl Fridh Kleberg om dygnen på ukrainska östfronten och fotografen Emil Larsson om massakern i Butja. En av annan viktig dokumentär är den välproducerade Putin och västvärlden – en brittisk dokumentärserie i tre delar från 2022. I den amerikanska dokumentären Putins krigsbrott i Ukraina från 2022 får man följa det mödosamma arbetet med att samla in bevis om krigsbrott under kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet