Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höj din lön – åk till Ukraina. Så lockas de ryska männen till kriget. Hör samtalet med en rekryterare i klippet ovan. Foto: Linus Svensson

Så rekryterar ryska företag till kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

För att Putin ska slippa tvinga ryssarna till fronten i Ukraina jobbar både statliga och privata företag aktivt med att locka frivilliga soldater med hjälp av stora summor pengar. Vi ringde upp en rekryterare för att höra vad som erbjuds.

Ryska män har länge lockats till kriget i Ukraina med hjälp av olika metoder. Med stora förluster vid fronten gick försvarsministeriet i somras ut med ett krav till företag att leverera medarbetare som kunde skickas till fronten. Intresset bland medarbetarna visade sig vara svalt så företagen började själva rekrytera blivande soldater.

Sociala medier har sen dess fyllts med annonser om anställning hos de olika företagen som nu kan verkställa försvarsministeriets krav.

Kriget i Ukraina

Vi ringde upp en av rekryterarna för att ta reda på upplägget som går ut på att erbjuda stora summor pengar till den som väljer att ta en anställning istället för att direkt skriva på kontrakt med försvaret.

Oligarker hjälper till trots sanktioner

Den oberoende ryska nyhetssajten ”Viktiga historier” har avslöjat hur flera av de privata företagen som erbjuder det här upplägget har direktkopplingar till ryska oligarker. Många av de har dessutom lyckats kringgå sanktioner. Samtidigt som deras produkter fortsätter att levereras till väst fyller de på den ryska armén med nya soldater.

Enligt ”Viktiga historier” handlar det om bland annat oligarken Oleg Deripaska, miljardären Leonid Mikhelson och Putins nära vän Gennadij Timtjenko.

Putin slipper fatta opopulära beslut

Genom att köpa soldater hoppas Putin kunna undvika en ny mobilisering. Något som skulle vara högst impopulärt, inte minst inför det stundande valet där Putin väntas bli Rysslands president för femte gången.

För att förverkliga Putins vision anstränger sig företagen allt mer för att skicka fler till fronten. I exempelvis april erbjöd ett företag i Jekaterinburg 560 000 rubel till den som åker till Ukraina. Nu är den summan uppe i 710 000 rubel. Det motsvarar 85 000 kronor. Snittlönen i Jekaterinburg ligger på 80 000 rubel, vilket är knappt 10 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet